.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.10.2019 11:40

Коментари 0 / Видяна 536

Производства изискващи високо квалифицирана и платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград

Още по темата: Уволниха и Началник –отдел „Култура” в Благоевград Уволнения като за последно в Община Благоевград Спортни клубове и школи в Благоевград на улицата! Обвиняват кмета в тенденциозност Нови уволнения в Община Благоевград Кметът Томов даде заден за депото за отпадъци. Общината загуби над 1 млн. лева Базарът за мартеници в община Благоевград заработи Започва кандидатстването за социални жилища в Благоевград Базар на мартеници в община Благоевград Община Благоевград не е одобрена за изграждане на Младежки център по Финансовия механизъм на ЕИП „Благоевград инвест“ на прицел! Закриват ли дружеството?

 

Производства ползващи  високо квалифицирана и добре  платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград.

 

Това стана ясно на пресконференцията организирана днес преди подписване на Меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД.

 

Антоанета Барес изпълнителен директор на "Национална компания Индустриални зони" информира , че от година се водят преговори между общината , държавното предприятие и правителството, резултат от които е днешният Меморандум.

 „Всъщност Община Благоевград  е свършила всичката предварителна работа. Осигурила е пътен възел до терена. В близост се намира подстанция за осигуряването на необходимите мощности. Близо е  и пречиствателната станция, тоест , остава само самият терен да се парцелира и да се направи инфраструктурата му.” - каза г-жа Барес.

 

Тя информира, че се касае за общински терен от 115 декара, намиращ се до изхода на Благоевград , в посока Кулата. В последствие, когато проектът бъде реализиран, ще се търси възможност за приобщаване на нови терени.

„ Самото местоположение на Благоевград   дава възможност за привличане на инвестиции, както от малкия и среден бизнес, така и на чуждестранни компании, като целта ни е да се съсредоточим в търсенето на производства и логистики, които са с висока добавена стойност и високо технологични. За тук няма да търсим големи инвестиции, а такива, които ще търсят добре платена и квалифицирана работна ръка, не ниско квалифициран труд.”- подчерта г-жа Барес.

 

Тя информира и за гаранциите предвидени в договорите с бъдещите инвеститори:  в договорите има клаузи в рамките на три години те да построят обекта, в противен случай теренът подлежи на връщане. Това е с цел защита от спекулативното купуване на терени с изградена инфраструктура на атрактивна  цена  и последващото им препродаване. Има предвидена и клауза , гарантираща устойчивост, според която 3 години след направената инвестиция по изграждане  на предприятието  се забранява то да бъде продавано или ипотекирано.

 

От страна на Община Благоевград Меморандумът беше подписан от  Иво Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград.

 

„Това е  важен стратегически обект за община Благоевград  и за региона. Това означава инвестиции, повишаване активността на икономическите агенти, повишаване на оборотите на компаниите, увеличаване на постъпленията в републиканския и местния бюджет, а при  преразпределението и изпълнението на функциите на общината, ще стигнат обратно до гражданите на Благоевград  и региона.” – подчерта г-н Николов.

 

След подписването на меморандума ще започнат всички необходими законови процедури, свързани с изграждането на Индустриална зона в Благоевград. "Национална компания Индустриални зони" стартират работа по промотирането на терена и  представянето  му пред  инвеститори  заявили интерес  за разширяване или за ситуиране на ново производство .

 

Срокът,  в който  индустриалната зона може да започне да функционира реално, е след подготвителните процедури на общината , които ще отнемат до 4 месеца , а самото изграждане на инфраструктурата ще отнеме около година, година и половина.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.02.2020

1 USD =0.56 BGN

1 EUR =0.51 BGN

1 GBP =0.43 BGN

10 CNY =3.93 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.59 BGN