17 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.10.2019 11:40

Коментари 0 / Видяна 370

Производства изискващи високо квалифицирана и платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград

Още по темата: Изграждат дигитален хъб в Благоевград Община Благоевград започва прием на документи за новите 183 социални жилища Община Благоевград осигурява високоскоростен безплатен интернет на ключови места в Благоевград За улеснение на гражданите, на Архангелова задушница МПС могат да се паркират в парк „Македония“ Благоевград е домакин на Държавно лично и отборно първенство по бокс за мъже купата на България Завършен е проект за осигуряване на резидентни услуги за деца и младежи в Благоевград Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата Йордан Йовчев направи първа копка на стрийт фитнес и кросфит площадка в парк „Македония” Заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова даде началото на първия по рода си турнир по Боча в Благоевград Производства изискващи високо квалифицирана и платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград

 

Производства ползващи  високо квалифицирана и добре  платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград.

 

Това стана ясно на пресконференцията организирана днес преди подписване на Меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД.

 

Антоанета Барес изпълнителен директор на "Национална компания Индустриални зони" информира , че от година се водят преговори между общината , държавното предприятие и правителството, резултат от които е днешният Меморандум.

 „Всъщност Община Благоевград  е свършила всичката предварителна работа. Осигурила е пътен възел до терена. В близост се намира подстанция за осигуряването на необходимите мощности. Близо е  и пречиствателната станция, тоест , остава само самият терен да се парцелира и да се направи инфраструктурата му.” - каза г-жа Барес.

 

Тя информира, че се касае за общински терен от 115 декара, намиращ се до изхода на Благоевград , в посока Кулата. В последствие, когато проектът бъде реализиран, ще се търси възможност за приобщаване на нови терени.

„ Самото местоположение на Благоевград   дава възможност за привличане на инвестиции, както от малкия и среден бизнес, така и на чуждестранни компании, като целта ни е да се съсредоточим в търсенето на производства и логистики, които са с висока добавена стойност и високо технологични. За тук няма да търсим големи инвестиции, а такива, които ще търсят добре платена и квалифицирана работна ръка, не ниско квалифициран труд.”- подчерта г-жа Барес.

 

Тя информира и за гаранциите предвидени в договорите с бъдещите инвеститори:  в договорите има клаузи в рамките на три години те да построят обекта, в противен случай теренът подлежи на връщане. Това е с цел защита от спекулативното купуване на терени с изградена инфраструктура на атрактивна  цена  и последващото им препродаване. Има предвидена и клауза , гарантираща устойчивост, според която 3 години след направената инвестиция по изграждане  на предприятието  се забранява то да бъде продавано или ипотекирано.

 

От страна на Община Благоевград Меморандумът беше подписан от  Иво Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград.

 

„Това е  важен стратегически обект за община Благоевград  и за региона. Това означава инвестиции, повишаване активността на икономическите агенти, повишаване на оборотите на компаниите, увеличаване на постъпленията в републиканския и местния бюджет, а при  преразпределението и изпълнението на функциите на общината, ще стигнат обратно до гражданите на Благоевград  и региона.” – подчерта г-н Николов.

 

След подписването на меморандума ще започнат всички необходими законови процедури, свързани с изграждането на Индустриална зона в Благоевград. "Национална компания Индустриални зони" стартират работа по промотирането на терена и  представянето  му пред  инвеститори  заявили интерес  за разширяване или за ситуиране на ново производство .

 

Срокът,  в който  индустриалната зона може да започне да функционира реално, е след подготвителните процедури на общината , които ще отнемат до 4 месеца , а самото изграждане на инфраструктурата ще отнеме около година, година и половина.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: