.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.10.2019 16:11

Коментари 0 / Видяна 594

Шест месеца след пожара на катедралата „Нотр дам“

Още по темата: Има задържани за пожара край Кърналово Двама души са леко обгорели при пожара на борсата край Петрич Пожарът в зеленчуковата борса в Кърналово тръгнал от камион Потушен е пожарът край Кърналово Гори зеленчукова борса край Петрич! Възрастна жена загина при пожар в дома си Десетки помогнаха на семейството, останало без покрив Няма заразени с COVID – 19 сред доброволците и пожарникарите, участвали в спасяването на хората от дома за стари хора в кв. „Струмско“ Бързата реакция на доброволци спасила възрастните хора от горящия дом в Благоевград Зарядно устройство предизвикало пожара в старческия дом в Благоевград

 

От обещаните 922 млн. евро за възстановяването й са преведени 104 млн. евро

 

Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала „Нотр дам“, за възстановяването й са дадени или обещани общо 922 млн. евро, обяви френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от АФП.

 

„Дарителите са общо 350 000, 104 млн. евро вече са преведени“, заяви Ристер.

 

Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала „Нотр дам“, за възстановяването й са дадени или обещани общо 922 млн. евро, обяви френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от АФП. „Дарителите са общо 350 000, 104 млн. евро вече са преведени“, заяви Ристер.

 

Френският президент Еманюел Макрон е казал, че ще има международен конкурс, който може да доведе до „съвременен архитектурен израз“ за замяна на разрушената стрела на катедралата.

 

По закон във Франция катедралите са собственост на държавата, но Църквата ги ползва с религиозна цел. „Става дума да се съхрани естеството на сградата, духът й, същината й и историята й“, изтъкна Дьо Синети. „Мисля, че човек се нуждае от много смирение, за да работи по сграда като „Нотр дам“, добави ректорът на катедралата монсиньор Патрик Шове.

 

Министърът на културата Франк Ристер обеща, че Католическата църква и парижките власти ще могат да изразят становищата си, но в крайна сметка решението ще се вземе от държавата като собственик.

Автор: БТА, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: