.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.10.2019 14:57

Коментари 0 / Видяна 488

30 000 лв. гаранция за свободата на шефа на БАБХ-Бургас

Още по темата: Ивайло Иванов: Българската полиция не е враг на народа ВСС поиска спешна среща с президента Румен Радев (На живо) Брифинг на главния прокурор Иван Гешев Зарадзи пакет “Мобилност”! България ще заведе дело пред Съда на ЕС Закриха районните прокуратури в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и Разлог Районен съд – Разлог отложи делото срещу Явор Бахаров Оставиха в ареста убиеца на Милен Цветков Делото за смъртта на Чората върви към нова развръзка! Върховният съд ще изслуша експертизата 8 години затвор за Иванчева Достъпът на журналисти в съдебната палта в Благоевград се осъществява при определен ред

 

Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната гаранция от 150 000 лева,  която бе наложена на шефа на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

 

Припомняме, че д-р Митев бе задържан при акция на специализираната прокуратура и заедно с още четирима служители от Агенцията, бе обвинен за участие в организираната престъпна група. Според твърденията на разследващите, групата действала в две основни направления, създавайки познатата престъпна матрица, известна в публичното пространство като “такса спокойствие”.

 

За да обезпечи безпрепятственото протичане на разследването и явяването на обвиняемия органите на досъдебното производство, прокуратурата наложи на ветеринарният лекар рекордната гаранция от 150 000 лева.

 

Размерът й шокира обвиняеми и прависти, които в прав тест обявиха, че магистратите са надскочили себе си. И припомниха, че дори за свободата на бизнесмена Бенчо Бенчев, сочен за ортак на Митьо Очите и известен като „Бенчо с Ролс-Ройс-а“, специализираната прокуратура поиска 50 000 лева.

 

Още в началото на септември д-р Митев обжалва размера на гаранцията в Специализирания наказателен съд и настоя за разбиране, тъй като все пак е държавен служител със заплата от скромните 1 300 – 1400 лева.

 

В подкрепата на жалбата на д-р Митев, пред магистратите са представени удостоверение за брутен до ход, фишове за заплати, договори за кредит, тримесечни данни от Националния статистически институт...

 

„Определеният размер на гаранцията не е съобразен с доказателствата по делото и имотното състояние на обвиняемия. Още по-малко със социално-икономическите условия за живот“, коментираха юристи.

 

Според съда, в случая не са били изцяло съобразени изискванията на НПК, според които при определяне на мярката за неотклонение, трябва да се вземат предвид, не само степента на обществена опасност на престъплението и доказателствата, но и здравословното състояние, семейното положение професия, възрастта на обвиняемия.

 

„Тази непрецизност е довела до надскачене на гаранционната функция на мярката за неотклонение и е доближило същото до осъществяване на предварителна санкция“, се посочва в определението на Специализирания наказателен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Д-р Митев има десет дни, за да плати гаранцията.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: