.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.10.2019 14:57

Коментари 0 / Видяна 356

30 000 лв. гаранция за свободата на шефа на БАБХ-Бургас

Още по темата: Прокуратурата проверява случая с починалото 3-г. дете Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК Гоце Делчев за избора на общински съветници в община Гоце Делчев Административен съд – Благоевград допусна проверка на изборните книжа и преброяване на бюлетините от избора на кмет на кметство Огняново, община Гърмен Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспорения избор на кмет на кметство Дъбница, община Гърмен Административен съд – Благоевград извърши преглед на изборни книжа по дело за оспорените резултати от изборите за общински съветници в община Благоевград Административен съд – Благоевград разпореди съдебно-математическа експертиза на данните от изборите за общински съветници в община Струмяни Оставиха в ареста единия от задържените с канабис за 300 000 лв. край Айтос На втора инстанция: Намалиха присъдата на акушерката, нападнала новородено 12 работници в нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив получиха присъди Арестуваха най-издирвания хърватски престъпник

 

Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната гаранция от 150 000 лева,  която бе наложена на шефа на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

 

Припомняме, че д-р Митев бе задържан при акция на специализираната прокуратура и заедно с още четирима служители от Агенцията, бе обвинен за участие в организираната престъпна група. Според твърденията на разследващите, групата действала в две основни направления, създавайки познатата престъпна матрица, известна в публичното пространство като “такса спокойствие”.

 

За да обезпечи безпрепятственото протичане на разследването и явяването на обвиняемия органите на досъдебното производство, прокуратурата наложи на ветеринарният лекар рекордната гаранция от 150 000 лева.

 

Размерът й шокира обвиняеми и прависти, които в прав тест обявиха, че магистратите са надскочили себе си. И припомниха, че дори за свободата на бизнесмена Бенчо Бенчев, сочен за ортак на Митьо Очите и известен като „Бенчо с Ролс-Ройс-а“, специализираната прокуратура поиска 50 000 лева.

 

Още в началото на септември д-р Митев обжалва размера на гаранцията в Специализирания наказателен съд и настоя за разбиране, тъй като все пак е държавен служител със заплата от скромните 1 300 – 1400 лева.

 

В подкрепата на жалбата на д-р Митев, пред магистратите са представени удостоверение за брутен до ход, фишове за заплати, договори за кредит, тримесечни данни от Националния статистически институт...

 

„Определеният размер на гаранцията не е съобразен с доказателствата по делото и имотното състояние на обвиняемия. Още по-малко със социално-икономическите условия за живот“, коментираха юристи.

 

Според съда, в случая не са били изцяло съобразени изискванията на НПК, според които при определяне на мярката за неотклонение, трябва да се вземат предвид, не само степента на обществена опасност на престъплението и доказателствата, но и здравословното състояние, семейното положение професия, възрастта на обвиняемия.

 

„Тази непрецизност е довела до надскачене на гаранционната функция на мярката за неотклонение и е доближило същото до осъществяване на предварителна санкция“, се посочва в определението на Специализирания наказателен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Д-р Митев има десет дни, за да плати гаранцията.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.63 BGN