.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.10.2019 15:32

Коментари 0 / Видяна 644

Нова програма за ученици на министерството среща образованието и науката

Още по темата: МОН: Носенето на маски в клас остава задължително Важно: Кои класове се връщат в училище? Окончателно: Големите ученици ще учат онлайн до 31 януари Ключовите 5-и, 7-и и 12-и клас - отново в час! Ще бъде ли обявена нулева учебна година? Големите ученици се връщат в клас след 18 януари (ВИДЕО) 5 -12 клас обратно в училище на 12 януари Проф. Танев: Възможно е да има нулева учебна година Кога се връщат учениците в клас? МОН с варианти, вижте ги! Внесоха новите учебници за 12-ти клас

 

Чрез новата програма "Образование с наука" разчитаме да вдъхновим повече ученици да се занимават с наука или да имат по-задълбочени познания по математика, техника и природни науки, където имаме най-голям дефицит на специалисти.

 

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на съвместната програма на МОН и Българската академия на науките (БАН) в Етнографския музей.

 

Целта на програмата е повече ученици за посетят музеите и институтите на БАН, като сега това ще са предимно ученици от София, но в следващата година ще разширим програмата, обясни министър Вълчев. Той добави, че се надява, че чрез програмата ще може да се мотивират повече ученици за подобряване на образователните им резултати.

 

По програмата "Образование с наука" институтите и музеите към МОН разработват проекти за обучение с различни дейности за ученици.

 

Всяко училище ще може да се включи в програмата, като чрез компетентностния подход ще може да бъдат обогатени уроците по математика, природни науки, информационни технологии, български език и литература, история, география, биология и гражданско образование.

 

Сред проектите по програмата, разработени за учениците от институтите и музеите на БАН, са робоакадемия, лаборатория за изучаване на природни бедствия и екологични катастрофи от Космоса, "Написаното остава. Пиши правилно!", повишаване на компетентностите по компютърна и информационна сигурност за учители и ученици от девети до 12-и клас, изследователски подходи във физиката, астрономията, космическата физика и космическите технологии.

 

Програмата е наречена "Образование с наука", защото в Европа и света от 20 години се говори за т.нар. научно образование, но то не е евтино, обясни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

 

Това е така, тъй като не е възможно да има научно оборудване във всяко училище и затова искаме "БАН да влезе в училище", а и повече ученици да влязат в научните лаборатории, отбеляза тя. Програмата се финансира с 500 000 лева от МОН и през първата й година в нея ще участват 10 000 ученици в трите модула на програмата - музеи, научни проекти и летни школи.

 

БАН има дългогодишна традиция за работа с младите хора, а по програмата учени от БАН ще може да посещават училищата и да разказват на учениците за научни проекти, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN