.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.10.2019 15:28

Коментари 0 / Видяна 524

Кои ще са топ професиите през следващите 15 години в България?

Още по темата: 37 висши училища ще приемат студенти с матура през 2020 година Зони за отдих в класните стаи, а в забавачките децата ще садят зеленчуци МОН осигурява 46 милиона за студентски практики в реална работна среда Таксите за детска градина падат, държавата поема разходите Увеличават парите за безплатни закуски на децата в училище До една година започва нова система за акредитиране на университетите Важно за зрелостниците! От 4 до 17 март е срокът за подаване на заявления за допускане до матурите Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет Около 5000 студенти ще получат визи до САЩ за лятото Ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години

 

Прогнозите сочат, че до 2034 година топ професиите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование.

 

Това каза на форум в парк-хотел "Москва" доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда.

 

По думите на експерта въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

 

Учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години, заяви доц. Ганева. През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80 процента ще са жени.

 

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката.

 

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

 

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.

 

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

 

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години. Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

 

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

 

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата промишленост.

 

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде около 6 процента.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.02.2020

1 USD =0.56 BGN

1 EUR =0.51 BGN

1 GBP =0.43 BGN

10 CNY =3.93 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.59 BGN