.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.10.2019 11:31

Коментари 0 / Видяна 248

Парламентът прие декларацията за членството на Македония и Албания в ЕС

Още по темата: Лидерите в Брюксел не успяха да договорят бюджета за следващите 7 години Среща на върха в Брюксел с държавите от Западните Балкани Българите възприемат ЕС като гарант за качеството на живот Променените визови правила на Европейския съюз влизат в сила Европарламентът иска въвеждане на единно зарядно устройство България с най-голямо намаление на безработицата за една година в ЕС Въвеждат обща минимална работна заплата в ЕС? 110 млн. лв. за развитие на човешките ресурси в България през тази година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година

 

След двучасови дебати със 129 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие декларация за разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

 

С нея Народното събрание подкрепя приетата рамкова позиция от Министерския съвет на 9 октомври, в която се посочва, че България подкрепя Македония за присъединяване в ЕС, но при конкретни условия.

 

В декларацията на парламента се посочва, че подкрепата няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история.

 

Затова българското Народно събрание призовава официалните представители в Северна Македония да прилага ефективно договора за приятелство, да се въздържат от действия за насърчаване ан претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство".

 

В документа е записано и да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание, както и валстите в Македония да се придържат скритно към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония.

 

Депутатите призовават и да се прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като те бъдат отразени в учебните програми. В декларацията се настоява и да се спре говора на омразата срещу България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници и паметни плочи.

 

По предложение на НФСБ бе включен и допълнителен текст - властите в Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Северна Македония в духа на европейските ценности.

 

В началото на дебата се оказа, че много от депутатите не са се запознали с текста на декларацията. Пръв повдигна темата соцдепутатът Валери Жаблянов, който настоя за почивка и декларацията да бъде разпечатана и раздадена на народните представители. Към искането на социалиста се присъединиха и Павел Шопов от "Атака" и Валери Симеонов от НФСБ.

 

 

Председателстващият Емил Христов обаче бе категоричен, че декларацията е изпратена още вчера на електронните пощи и е качена на сайта на Народното събрание. Жаблянов обаче настоя, че не всички "стоят на електронните си пощи", а Христо Гаджев му припомни, че е взето решение да се пести хартия и да се пращат материалите онлайн за тези, "които не знаят какво е сайт".

 

Шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова пък посочи, че декларацията е подписана от всички парламентарни групи, от което следва, че депутатите са започнати с текста й.

 

По време на разпалените дебати се чуха и критики между управляващи и опозиция, като Валери Жаблянов настоя, че днешната декларация показва провала на договора за съседство, а документът е трябвало да бъде предшестван от оставката на външния министър Екатерина Захариева. Джема Грозданова пък бе категорична, че позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие и по нея е работено месеци наред.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: