.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.10.2019 14:18

Коментари 0 / Видяна 558

6 лв е новата цена за изследването на прасетата за трихинелоза

Още по темата: Само в две области у нас няма заразени с чума диви свине До края на деня започва умъртвяването на прасетата в Брестак Ново огнище на Африканска чума по свинете във Варненско Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево Студът причинява болки и шум в ушите Дата: 04.01.2020 / 21:22 Умъртвяват всички 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала Нови случаи на Африканска чума в Благоевградско Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

 

От 12 на 6 лв. се намалява цената за изследването на прасетата за трихинелоза.

 

Това съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след проведената Областна епизоотична комисия в града. Той обясни, че е особено важно не само ловците, но и стопаните на домашни прасета да правят такова изследване, защото самото заболяване е доста опасно.

 

Д-р Бащавелов коментира също, че според данните, с които разполагат, в 1814 двора доброволно са били умъртвени животните, които са били отглеждани. „По предварителна информация това е около половината от броя на дворовете в областта“, отбеляза д-р Бащавелов.

 

Той каза още, че в тази цифра влизат предимно дворовете в  района на Кресна, където бе констатирано огнище на заболяването африканска чума по свинете, както и от съседните общини. По-слабо доброволно умъртвяване се извършва в общините по поречието на река Места. Д-р Бащавелов коментира, че проверките продължават по общините.

 

Той обърна внимание и на това, че има нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите, според която от 1 октомври се намаляват рестрикциите по отношение на зоните при дивите свине. „Създадени са три зони: под зона „А“; под зона „Б“ и под зона „В“, като под зона „А“ е с площ от 3 кв. км. около огнищата.

 

Под зона „Б“ е с площ от 25 кв. км., а под зона „В“ е с площ от 172 кв. км., като в под зона „В“ вече са разрешени мероприятия, свързани с лова“, подчерта д-р Бащавелов.

 

Той отбеляза, че до преди това ограничението е било 200 кв. км. Д-р Бащавелов уточни, че целта е да се намали популацията на дивите свине, които остават един от основните векторите за разпространяване заболяването африканска чума по свинете.

 

Автор: Агенция Фокус, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: