14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.10.2019 10:03

Коментари 0 / Видяна 274

Днес почитаме св. Тома

Още по темата: Почитаме Свети Йоан Златoуст Светият синод с позиция за трансплантацията на органи Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил Четири църкви в Благоевградска област отбелязват своя празник на Архангеловден Днес почитаме Архангеловден На Архангелова задушница почитаме офицерите и войниците, загинали за България Според народното поверие на Архангелова задушница душите на починалите слизат от небето Задушница е, почитаме паметта на мъртвите

 

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

 

 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

 

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя изглежда така te’oma.

 

Православната църква почита паметта на Свети апостол Тома.

 

Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос.

 

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за “Уверението Томово”.

 

В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

 

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

 

Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

 

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

 

През 1014 г. в Преспа умира българският цар Самуил.

 

През 1582 г. поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

E79 News
Тагове:

Коментари: