16 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.10.2019 17:14

Коментари 0 / Видяна 736

Драматичен театър „Никола Вапцаров” с амбициозен проект за стогодишния си юбилей

Още по темата: Детският спектакъл „Летящата принцеса” стартира НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2019 в Благоевград НОЩ НА ТЕАТРИТЕ превзема Благоевград Стартира кампания за събиране на храни в полза на семейства в нужда Кметът Румен Томов с първо интервю за Е 79 Областна администрация Благоевград посрещна своите „Мениджъри за един ден“ С тържествен концерт Народно читалище „Никола Й.Вапцаров – 1866“ – Благоевград почетоха паметта народните будители Спектакълът "Вапцаров: Песни за човека” събира на една сцена двадесет и трима актьора начело с доайените на театъра в Благоевград Благоевград почете народните будители Река Благоевградска Бистрица пресъхна Дейност на местата за настаняване в област Благоевград през август 2019 година

 

Постановъчният екип на юбилейния спектакъл, посветен на Никола Вапцаров, чиято премиера е в края на октомври, бе представен днес на пресконференция от директора на театъра Маргарита Мачева.

 

Тримата режисьори Стайко Мурджев, Тея Сугарева и Боян Иванов представиха своите виждания за отделните части на  постановката.

 

„Изключително важно и интересно е, че този спектакъл се прави от трима режисьори, това не е обичайно, това е един манифестен ход от страна на театъра , за това какво ще правим от тук нататък. Всеки от тях има ярка театрална естетика в която работи и ще е едно изключително предизвикателство да изградят един общ спектакъл, творчески провокативна задача. През три различни режисьорски гледни точки се търси общото в личността и творчеството, общият образ посветен на патрона на нашия театър.”- подчерта в самото начало Маргарита Мачева.

 

Теа Сугарева сподели, че в своята част от спектакъла се фокусира върху биографичната съдба на Вапцаров, процесът и преследването срещу него, и разстрелът на който става жертва. „Частта с която аз се заех се базира на документални източници за процеса, които включват полицейското му досие, протоколите от съдебното дело, спомени на очевидци- майка му, жена му, други писатели. Опитах да поставя Вапцаров в една по-различна светлина. Той бе обект на политическа пропаганда след идването на комунистическата власт.Моето виждане бе да го поставя абсолютно на чисто и обективно да подходим към факта, че той е гениален поет, който в крайна сметка е разстрелян от управляващите собствената му държава, но в същото време той фактически реално участва в нелегални и терористични по своята същност действия. Как един човек стига до тази крайност, както и  разминаването пред което той се изправя в процеса, хората за които той го прави, за които пише и работи  се оказват тези които го осъждат.”

 

Боян  Иванов изгражда виртуален портрет на поета. За целта се опира на  кореспонденцията със съпругата му.  Идеята е трима актьори участващи в частта,  с начина по който интерпретират писмата му да изградят  виртуален образ на Вапцаров.

 „Вапцаров има дълга и интензивна кореспонденция със съпругата си Бойка, в която всяко негово писмо е поезия в проза. Идеята бе да се покаже една част от неговата личност, държана настрани от пропагандата. Той едно пише в стихотворения, много различно в писмата си.”

 

Лириката на Вапцаров  е нишката, свързващия елемент на спектакъла, докато другите две части се базират на документални материали.

Стайко Мурджев:  „Вапцаров  е една комплексна фигура за българската литература , история и за българското възприятие. Много тежка задача бе  да преборим това клише на пропаганден  творец, поет.  Много силно е използвана личността му в предишния строй. Това бе една от най-трудните задачи за мен- как творчеството му да бъде извадено от пропагандното клише, да открием новия поглед към неговата лирика, изчистена от пропагандния слой , да провидим човека Вапцаров, неговата чувствителност и душевност.”

В тази част са включени и  по неизвестните произведения на поета, представени в една нова форма, която да събере по нов начин неговото творчество.

 

Трите части ще бъдат сценографски обединени от едно общо пространство, среда, в която да се събере личността на Вапцаров. Идеята е да се хванат различни гледни точки и да се изгради образ на Вапцаров, защото той не е личност, която се изчерпва  само с писмата, само с процеса или само с поезията си.

 

Директорът Маргарита Мачева подчерта, че поради това , че с този спектакъл се чества юбилея на театъра, в него ще участва цялата трупа. „ С доайените на театъра, които се връщат на сцената,участват всички поколения – от най новите в трупата, до актьори, които са прекарали 50 години на тази сцена.”

 

Премиерата на юбилейния спектакъл е на 24 октомври, а заглавието на спектакъла е „Вапцаров - песни за човека”.

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.11.2019

1 USD =1.78 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.63 BGN