.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.10.2019 17:14

Коментари 0 / Видяна 1068

Драматичен театър „Никола Вапцаров” с амбициозен проект за стогодишния си юбилей

Още по темата: НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград Паметник на бездомното куче „цъфна“ в Благоевград Поискаха оставката на зам.-кмета по култура в Община Благоевград Благоевградската общественост почете 144 години от смъртта на Георги Измирлиев - Македончето Калъмбов продава хотел за баснословна сума Безвремието, което убива Благоевград Призовават кмета на Благоевград към действия Областният управител Бисер Михайлов свика спешно кризисния щаб за Коронавируса! На училище по време на пандемия Ударна дезинфекция на учебни заведения в Благоевград срещу COVID-19

 

Постановъчният екип на юбилейния спектакъл, посветен на Никола Вапцаров, чиято премиера е в края на октомври, бе представен днес на пресконференция от директора на театъра Маргарита Мачева.

 

Тримата режисьори Стайко Мурджев, Тея Сугарева и Боян Иванов представиха своите виждания за отделните части на  постановката.

 

„Изключително важно и интересно е, че този спектакъл се прави от трима режисьори, това не е обичайно, това е един манифестен ход от страна на театъра , за това какво ще правим от тук нататък. Всеки от тях има ярка театрална естетика в която работи и ще е едно изключително предизвикателство да изградят един общ спектакъл, творчески провокативна задача. През три различни режисьорски гледни точки се търси общото в личността и творчеството, общият образ посветен на патрона на нашия театър.”- подчерта в самото начало Маргарита Мачева.

 

Теа Сугарева сподели, че в своята част от спектакъла се фокусира върху биографичната съдба на Вапцаров, процесът и преследването срещу него, и разстрелът на който става жертва. „Частта с която аз се заех се базира на документални източници за процеса, които включват полицейското му досие, протоколите от съдебното дело, спомени на очевидци- майка му, жена му, други писатели. Опитах да поставя Вапцаров в една по-различна светлина. Той бе обект на политическа пропаганда след идването на комунистическата власт.Моето виждане бе да го поставя абсолютно на чисто и обективно да подходим към факта, че той е гениален поет, който в крайна сметка е разстрелян от управляващите собствената му държава, но в същото време той фактически реално участва в нелегални и терористични по своята същност действия. Как един човек стига до тази крайност, както и  разминаването пред което той се изправя в процеса, хората за които той го прави, за които пише и работи  се оказват тези които го осъждат.”

 

Боян  Иванов изгражда виртуален портрет на поета. За целта се опира на  кореспонденцията със съпругата му.  Идеята е трима актьори участващи в частта,  с начина по който интерпретират писмата му да изградят  виртуален образ на Вапцаров.

 „Вапцаров има дълга и интензивна кореспонденция със съпругата си Бойка, в която всяко негово писмо е поезия в проза. Идеята бе да се покаже една част от неговата личност, държана настрани от пропагандата. Той едно пише в стихотворения, много различно в писмата си.”

 

Лириката на Вапцаров  е нишката, свързващия елемент на спектакъла, докато другите две части се базират на документални материали.

Стайко Мурджев:  „Вапцаров  е една комплексна фигура за българската литература , история и за българското възприятие. Много тежка задача бе  да преборим това клише на пропаганден  творец, поет.  Много силно е използвана личността му в предишния строй. Това бе една от най-трудните задачи за мен- как творчеството му да бъде извадено от пропагандното клише, да открием новия поглед към неговата лирика, изчистена от пропагандния слой , да провидим човека Вапцаров, неговата чувствителност и душевност.”

В тази част са включени и  по неизвестните произведения на поета, представени в една нова форма, която да събере по нов начин неговото творчество.

 

Трите части ще бъдат сценографски обединени от едно общо пространство, среда, в която да се събере личността на Вапцаров. Идеята е да се хванат различни гледни точки и да се изгради образ на Вапцаров, защото той не е личност, която се изчерпва  само с писмата, само с процеса или само с поезията си.

 

Директорът Маргарита Мачева подчерта, че поради това , че с този спектакъл се чества юбилея на театъра, в него ще участва цялата трупа. „ С доайените на театъра, които се връщат на сцената,участват всички поколения – от най новите в трупата, до актьори, които са прекарали 50 години на тази сцена.”

 

Премиерата на юбилейния спектакъл е на 24 октомври, а заглавието на спектакъла е „Вапцаров - песни за човека”.

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: