.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.10.2019 15:28

Коментари 0 / Видяна 488

Национален конкурс за авторски произведения на фолклорна основа ще се проведе в Благоевград днес

Още по темата: Какво се случва с назначенията за кметски наместници в община Благоевград? С концерт деца ще честитят Деня на християнското семейство Ще има ли нов кметски наместник в с. Зелен дол или ще бъде чут гласът на хората? Благоевград с нов зам.-кмет по строителството? Глобяват от 500 до 4000 лева за отровен въздух в Благоевград Ансамбъл „Българе“ на благоевградска сцена довечера Първо в Е-79! Ясни са кметските наместници на селата в община Благоевград! Първа официална пресконференция на кмета на Благоевград Румен Томов Закриват ли общинското дружество „Благоевград Фест”? Първо в Е-79! Ясен Попвасилев е новият зам.кмет по икономика и финанси в Благоевград

 

Тази вечер в 19 часа в зала”Яворов” ще се състои конкурсът за авторски вокални и инструментални  произведения на фолклорна основа „Нова Българска Фолклорна Музика 7/8”

 

За първи път от началото на конкурса през 2007 г. той ще се проведе в областния център с подкрепата на община Благоевград.

На състоялата се днес пресконференция заместник кметът по хуманитарни дейности и култура в община Благоевград като домакин,  съвместно с останалите организатори на конкурса и членове на журито дадоха повече информация за неговата история и същност.

 

Конкурсът е създаден по идея и със финансовата подкрепа на д-р Георги Лазаров, българин живеещ от дълги години в САЩ и голям радетел на българската култура и традиции,  и се организира с професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска, която е и председател на журито. Тя е родом от Благоевград, дълги години е изпълнител в Ансамбъл „Пирин” и е известна с песента си”Катерино моме”. В последните три десетилетия живее и работи в Бостън, където създава няколко групи за изпълнение на българска фолклорна музика.

 

"Това е осмото издание на конкурса „Нова българска фолклорна музика 7/8“, но за първа година Община Благоевград е домакин. Има за цел да стимулира нови, вокални, инструментални произведения, нови произведения за солово пеене и солов инструмент, които да популяризират българското фолклорно наследство", каза заместник -кметът Христина Шопова.

 

Конкурсът има за цел да стимулира създаването на нови авторски вокални и инструментални произведения, както и  нови аранжименти и обработка на познати фолклорни песни и инструментални творби.Идеята е да се продължи многовековната традиция на устното народно творчество на българското фолклорно наследство.

 

Бе подчертано, че размерът 7/8 , който е един от най-популярните ритми в българския фолклор,  има символично значение за конкурса, като произведенията, които участват могат да бъдат създадени в различни неравноделни ритми.

 

Участие в конкурса могат да вземат както професионалисти, така и любители творци от страната и чужбина.От 2008 година конкурсът има статут на международен и в него са взимали участие не само европейски , но и композитори от Япония и Иран.

На заключителния концерт на тазгодишното издание на конкурса една от творбите е създадена и ще се изпълни на гъдулка от американеца Ралф Айвърсън, който от близо 30 години се е отдал на българската народна музика и има и предишни участия в конкурса.

 

Поради краткия срок и естеството на конкурса, тази година са постъпили по-малко заявления за участие .

”За месец и половина нямахме много произведения. Сега сме класирали само пет общо, като ансамбъл "Пирин" ще ни помогне, за да създадем един истински празник", уточни  Татяна Сърбинска.

 

Тази вечер, освен на конкурсната програма зрителите ще имат възможност да се насладят и на изпълнения на Ансамбъл „Пирин”, а журито ще определи крайното класиране.

 

Публиката от своя страна също ще избере произведение, което ще получи „Наградата на публиката”. Организаторите са подготвили и томбола с изненади за зрителите.

Заповядайте тази вечер в 19 часа в зала”Пейо Яворов”, да се насладите на българската фолклорна традиция.

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.63 BGN