15 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.10.2019 11:53

Коментари 0 / Видяна 324

Новият шеф на БАБХ уверява, че ситуацията с чумата по свинете е овладяна

Още по темата: Морето край Балчик изхвърлило труп на диво прасе, взеха проби за чума Собственик на свинекомплекс съди БАБХ заради неизплатено обезщетение от 1 млн. лв. Над 9 млн. лева са отпуснати за дезинфекция на стопанствата срещу Африканската чума Намериха мъртво диво прасе с африканска чума в село Гергини Ново предложение: Само до три прасета да се отглеждат в домашните стопанства Потвърдиха нов случай на африканска чума в област Русе Над 140 хиляди прасета са умъртвени заради АЧС По-скъпо свинско заради Африканската чума Д-р Михаил Бащавелов: "Няма нови регистрирани случаи на африканска чума" 6 лв е новата цена за изследването на прасетата за трихинелоза

 

Кризата с африканската чума е овладяна, но въпросът не е решен. Това заяви пред БНТ новият директор на БАБХ проф. Паскал Желязков.

 

Той уточни, че през първия месец юли, когато е бил пикът на заразата, е имало 8 индустриални ферми, през следващия месец те са били 2, а през септември само 1.

 

Желязков отбеляза, че при дивите животни общо са 65 случая.

 

Той подчерта, че случаите на африканска чума са намалели драстично след набелязаните мерки. Включиха се и повече хора от науката в борбата с африканската чума.

 

Шефът на БАБХ допълни, че мерките на ЕС са едни и същи за всички страни членки.

 

По отношение на промените в БАБХ, той подчерта, че засега няма да има драстични промени, възможни са вътрешни реорганизации.

 

По думите му се наблюдава разделение между работещите ветеринари на терен и държавната администрация, като ще работи за по-активното им включване. Ще има ревизия, за да се установи къде има недостатък на ветеринарни специалисти.

Припомняме, че на 2 септември стана ясно, че са открити две огнища на чума по свинете в община Смядово.

 

Ден преди това пък, 1 септември започна изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство в 21 области на страната.

 

На 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че огнищата на африканска чума намаляват. Тогава стана ясно, че МС отпуска 28 милиона лева за мерките в борба с чумата по свинете.

 

На 6 август стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

 

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС  за справяне с чумата.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.11.2019

1 USD =1.78 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.63 BGN