.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.10.2019 11:53

Коментари 0 / Видяна 492

Новият шеф на БАБХ уверява, че ситуацията с чумата по свинете е овладяна

Още по темата: Само в две области у нас няма заразени с чума диви свине До края на деня започва умъртвяването на прасетата в Брестак Ново огнище на Африканска чума по свинете във Варненско Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево Студът причинява болки и шум в ушите Дата: 04.01.2020 / 21:22 Умъртвяват всички 24 000 прасета в свинекомплекса в Никола Козлево Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала Нови случаи на Африканска чума в Благоевградско Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

 

Кризата с африканската чума е овладяна, но въпросът не е решен. Това заяви пред БНТ новият директор на БАБХ проф. Паскал Желязков.

 

Той уточни, че през първия месец юли, когато е бил пикът на заразата, е имало 8 индустриални ферми, през следващия месец те са били 2, а през септември само 1.

 

Желязков отбеляза, че при дивите животни общо са 65 случая.

 

Той подчерта, че случаите на африканска чума са намалели драстично след набелязаните мерки. Включиха се и повече хора от науката в борбата с африканската чума.

 

Шефът на БАБХ допълни, че мерките на ЕС са едни и същи за всички страни членки.

 

По отношение на промените в БАБХ, той подчерта, че засега няма да има драстични промени, възможни са вътрешни реорганизации.

 

По думите му се наблюдава разделение между работещите ветеринари на терен и държавната администрация, като ще работи за по-активното им включване. Ще има ревизия, за да се установи къде има недостатък на ветеринарни специалисти.

Припомняме, че на 2 септември стана ясно, че са открити две огнища на чума по свинете в община Смядово.

 

Ден преди това пък, 1 септември започна изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство в 21 области на страната.

 

На 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че огнищата на африканска чума намаляват. Тогава стана ясно, че МС отпуска 28 милиона лева за мерките в борба с чумата по свинете.

 

На 6 август стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

 

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС  за справяне с чумата.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: