.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.09.2019 12:41

Коментари 0 / Видяна 568

Пъстър празник в с. Габрене за Дните на Зеления пояс в Беласица

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

В истински празник се превърна отбелязването на Дните на Зеления пояс в с. Габрене за гостите и жителите на Подгорието. Тази година за място на инициативите, посветени на Европейския Зелен пояс, беше избрана планината Беласица, а разнообразната програма съчета всички достойнства на района – съхранена природа и биоразнообразие, история, фолклорно богатство и вкусни местни ястия.

 

Публичното тържествено честване започна от 17,30 ч. на 24 септември с увлекателна обиколка на историко-етнографската колекция към читалището на с. Габрене, пазеща снимки, предмети от бита и исторически свидетелства, събирани над 15 години от местни жители. По-късно от 18 часа отново в читалище "Просвета - 1928" с. Габрене се състоя и същинският празник, посветен на Дните на Зеления пояс, открит официално с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева – кмет на селото. Богата фолклорна програма с изпълнения на автентичен фолклор от женската група към читалището и танци от детските състави на селата Ключ, Скрът и Габрене трогнаха всички гости на събитието.

 

Присъстващите чуха от Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие интересна беседа за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща в България и по света, а филм, посветен на инициативата, показа добри примери от Германия как запазените територии по протежението на бившата „Желязна завеса“ могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм.

 

Домакините демонстрираха и кулинарното богатство на района, като бяха приготвили местни ястия, сервирани в Пенсионерския клуб към селото. Всички похапнаха вкусна дърпана баница, баница с праз, раци с ориз, баклава, сърми с листа от бутимо, каша с тиквени листа, мачкан боб и др.

 

Дните на Зеления пояс бяха отпразнувани с още две съпътстващи събития. На 24 септември от 10,30 се проведе партньорска среща и дискусия между Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", Гърция, неправителствени организации от България и Северна Македония и представители на местни институции от района на Подгорието. На нея бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района чрез съвместни международни и регионални проекти и дейности.

 

А на следващия ден – 25 септември 30 деца от Петрич и 15 от Струмица с интерес в областта на биоразнообразието, заедно с представители на Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и „Планетум“, Северна Македония посетиха Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция и неговия информационен център. Там те бяха запознати с международната инициатива Европейски зелен пояс и дейностите на националния парк, след което се разходиха с лодка по езерото „Керкини“ и езерото в района на Мегалохори. Децата наблюдаваха отблизо и с интерес кръглоглави пеликани, розови фламинго, чапли, корморани, водни биволи и др. защитени видове, характерни за района и научиха повече за тях и как да ги опазват.  Екскурзията завърши с посещение в манастира „Йоан Кръстител“.

 

Дейностите са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за четвърта поредна година в цяла Европа и са организирани от: Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене.

 

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

E79 News
Тагове:

Коментари: