.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.09.2019 19:41

Коментари 0 / Видяна 834

Хиляди мъртви риби изхвърли гръцко езеро

Още по темата: Влизаме в Гърция само с преведен на английски резултат от PCR тест Всичко, което трябва да знаете за влизане в Гърция (Видео) Отново опашка от автомобили на ГКПП „Кулата“ Гърция затвори границата с България за три дни Кметове от Северна Гърция с петиция за отваряне на всички ГКПП-та с България 30% спад на туристите в Гърция 14 дни под карантина в Гърция, ако на ГКПП „Кулата” дадете положителен резултат за COVID – 19 Важно за туристите в Гърция: €500, ако нямаш QR код Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр Даваме 30 евро на ден на Тасос, 45 – на Халкидики

 Хиляди мъртви риби бяха изхвърлени на брега на езерото Коронея в Северна Гърция в резултат на високите температури и спадащото водно ниво, съобщиха властите.

 

Дългият период на суша и високите температури се оказаха пагубни за рибата, заяви Димитра Бобори, отговорна за езерата в региона на Македония, цитирана от АФП, пише БГНЕС

 

Езерото, на 30 километра от град Солун, е дом на подобни явления многократно през последните няколко десетилетия.

Дълбочината на Коронея е спаднала от 2,8 метра през 2014 г. до между 60 и 80 сантиметра в днешни дни, каза Бобори и добави, че инженерните работи не са успели да обърнат тенденцията.

 

След няколко предупреждения, призоваващи Гърция да защити по-добре езерото, през 2011 г. Европейската комисия внесе въпроса в Европейския съд.

 

Еколозите и гръцката асоциация за наблюдение на птици обвиняват за замърсяването промишлеността и селскостопанския бизнес.

От 1995 г. насам хиляди мъртви риби са изплували на брега на езерото Коронея поне четири пъти.

 

Животът на птиците също е сериозно засегнат. През 2007 г. 200 птици бяха открити мъртви на брега на езерото след епидемия от бактерии.

 

Но най-голямото бедствие се случи през 2004 г., когато 4 500 птици загинаха след появата на токсина Clostridium botulinum, развиващ се в застояла или замърсена вода, който причинява болестта ботулизъм.

 

Езерото, известно като богато местообитание и ключова точка за мигриращите птици, е част от Европейската мрежа за опазване на околната среда „Натура“.

E79 News
Тагове:

Коментари: