.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.09.2019 16:52

Коментари 0 / Видяна 392

България е спестила ток в размер на 6 167,1 гигаватчаса

Още по темата: ЧЕЗ възстановява обичайното работно време на центровете за обслужване на клиенти Планирани присъединявания към електроразпределителната мрежа на територията на Област Благоевград за периода 11-15.05.2020 г. Служители на ЧЕЗ Разпределение осигуриха дом за 4 двойки щъркели в село Баня Умишлен пожар отново повреди кабел 110 kv на ЧЕЗ Разпределение Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение периода 21-24.04.2020Г. ЧЕЗ Разпределение обезопаси 355 щъркелови гнезда ЧЕЗ Разпределение повишава степента на готовност за реакция на своите екипи във връзка с предстоящите празници „ЧЕЗ Разпределение България“ АД не извършва планирани дейности по електроразпределителната мрежа ЧЕЗ разпределение повишава степента на готовност за реакция на своите екипи Удължават срока за плащане на сметките за ток

 България е постигнала енергийни спестявания в размер на 6 167,1 гигаватчаса /GWh/.

 

Това е показател, че страната ни има реална възможност да изпълни поставената крайна цел на енергийни спестявания от 8 235 GWh до 2020 г.

 

Това се посочва в доклад на заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, адресиран до председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов.

 

Докладът бе представен от Станков на заседанието на парламентарната енергийна комисия, където беше представена информация относно актуалното състояние на енергийната ефективност на България.

 

Изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев отбеляза, че енергийната ефективност е политика, която обхваща много икономически сфери и е разпределена в много ресори.

 

Той добави, че Агенцията работи активно с всички министерства, за да могат да се предприемат допълнителни мерки за енергийна ефективност.

 

Пламен Младеновски от Комисията за енергийна и водно регулиране (КЕВР) изтъкна, че разходите, които се правят за постигане на енергийна ефективност, е вид инвестиция.

 

КЕВР не признава подобен вид разходи на снабдителите на електрическа енергия, защото подобна инвестиция би трябвало да има възвращаемост. Затова няма как подобна инвестиция да се покрива от крайните цени на битовите потребители на ток.

 

Освен това от КЕВР не могат да признаят мерки, които вече са финансирани чрез европейски грантови схеми.

 

Някои енергийни дружества пък са искали предварително средства за подобни мерки, "без да са инвестирали нито една стотинка", заяви още Младеновски.

 

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: