16 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.09.2019 16:52

Коментари 0 / Видяна 312

България е спестила ток в размер на 6 167,1 гигаватчаса

Още по темата: ЧЕЗ Трейд съдейства на KBC груп в България да постига екологичните си цели 3500 домакинства в Суходол и Горна Баня без ток заради строителна фирма „Живот за птиците“ с номинация за престижни европейски награди за комуникация 4000 клинети на ЧЕЗ Разпределение в столичния кв. Надежда останаха без електрозахранване заради строителна фирма За осма година ЧЕЗ търси най-талантливите дванайсетокласници в Западна България 86 ученици посетиха ЧЕЗ в Европейската седмица на професионалните умения „Делта текстил - България“ ЕООД се довери на ЧЕЗ за изграждане на 195 kwp фотоволтаична централа за собствени нужди ЧЕЗ Разпределение предприе мерки за защита на птиците в района на Белене Клиенти на ЧЕЗ Разпределение в Разлог без ток заради изкопни дейности на строителна фирма ЧЕЗ Разпределение стартира мащабни проекти за подобряване на електрозахранването в Дупница, Бобошево и Кочериново

 България е постигнала енергийни спестявания в размер на 6 167,1 гигаватчаса /GWh/.

 

Това е показател, че страната ни има реална възможност да изпълни поставената крайна цел на енергийни спестявания от 8 235 GWh до 2020 г.

 

Това се посочва в доклад на заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, адресиран до председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов.

 

Докладът бе представен от Станков на заседанието на парламентарната енергийна комисия, където беше представена информация относно актуалното състояние на енергийната ефективност на България.

 

Изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев отбеляза, че енергийната ефективност е политика, която обхваща много икономически сфери и е разпределена в много ресори.

 

Той добави, че Агенцията работи активно с всички министерства, за да могат да се предприемат допълнителни мерки за енергийна ефективност.

 

Пламен Младеновски от Комисията за енергийна и водно регулиране (КЕВР) изтъкна, че разходите, които се правят за постигане на енергийна ефективност, е вид инвестиция.

 

КЕВР не признава подобен вид разходи на снабдителите на електрическа енергия, защото подобна инвестиция би трябвало да има възвращаемост. Затова няма как подобна инвестиция да се покрива от крайните цени на битовите потребители на ток.

 

Освен това от КЕВР не могат да признаят мерки, които вече са финансирани чрез европейски грантови схеми.

 

Някои енергийни дружества пък са искали предварително средства за подобни мерки, "без да са инвестирали нито една стотинка", заяви още Младеновски.

 

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.11.2019

1 USD =1.78 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.63 BGN