.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.09.2019 16:56

Коментари 0 / Видяна 2946

Премиерът Борисов потвърди: В най-скоро време Благоевград ще има индустриална зона

 

 

Премиерът Борисов днес посети новооткритото регионално депо за отпадъци обслужващо общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, намиращо се в землището на с. Бучино.

 

„ Финансовият министър, каквото е искал не само Благоевград, но и Рила, и Симитли , Бобошево, Кочериново, е дал- с 24 милиона лева, сами виждате какъв уникален строеж. Вече има депо за 100 години. Искам да благодаря на всички кметове, чужди,наши, няма значение, 5 общини  ще ползват депо изградено по най-съвременен начин, с компостиращи системи , анаеробна инсталация, изградени и продължаващи  да се правят.Ако не бяхме направили това, тези 5 общини щяха просто да фалират, защото санкциите бяха такива, щото собствените приходи на тези 5 общини отиват за глоби.”

 

 

 

 

 

Премиерът подчерта, че в момента и Автомагистрала Струма се строи с пълна сила, откриват се заводи с нови работни места всеки ден, като за пример даде завода открит вчера в Пещера за 300 милиона, открития днес  завод за 260 милиона в Петрич, като всичко това води до ръст на икономиката .

 

„След завода в Петрич, сега е ред и на Благоевград ‘’-каза министър-председателят и потвърди, че в най-скоро време ще има индустриална зона в Благоевград.

 

„ Благоевград и Симитли се обединиха, понеже има много терени при Симитли, бившите погреби, т.к. имаме много инвеститори, а се оказва, че в Благоевград няма достатъчно места.”

 

Премиерът обеща на кмета на Благоевград д-р Камбитов пълно съдействие и помощ от правителството в тази насока.

Борисов информира още, че до края на годината правителството смята да инвестира половин милиард лева в индустриалните зони, за да се подпомогне развитието на икономиката.

 

Според премиера, няма как да се постигне реиндустриализация, поради простата причина, че е някогашните заводи просто не съществуват, давайки пример с „Мадара” в Шумен. Затова насоката на развитие  трябва да е  към високите технологии и високото качество.

 

„Днес е добър ден за всички вас, след като успяхме да убедим общините да направят депото заедно.” – завърши Борисов в края на срещата.

 

Кметът на община Благоевград, д-р Камбитов и кметът на община  Симитли ,  Апостолов дадоха повече информация относно изграждането на индустриалната зона. Близостта на двата града опосредствано и от строящата се магистрала е довела до решението да се направи обща зона. В момента има заявления от 10 фирми за осигуряване на терен, на който да инвестират в изграждането на предприятия с капацитети от 30 до 150 работни места,като се съблюдава и екологичните изисквания.

 

Кметът Камбитов подчерта  предимството в  географското разположението на Благоевград – магистрала „Струма”, жп линията,пряка връзка с пристанището в Солун, единствената митница между Солун и София, между две граници- всички тези факти са много привлекателни за инвеститорите . „Идеята е да се направи нещо , което е достъпно, т.к в момента доста фирми се отказват заради високата цена на земята.”  Индустриални зони с изградена  инфраструктурата и земя готова за строителство- това търсят  чуждестранните инвеститори.

 

„ На 80% въпросът е решен и аз вярва, че в много близко бъдеще ще имаме окончателно решение”- завърши кметът Камбитов

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: