.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.09.2019 17:17

Коментари 0 / Видяна 476

Мобилно приложение събира сигнали за некоректни и добри работодатели

Още по темата: Експерт: Курсът на лева няма да се промени в чакалнята на Еврозоната Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40 (ВИДЕО) Ангелкова: Има раздвижване на туристи, доста българи са избрали Черноморието В България се живее най-евтино от страните в ЕС Вдигат пенсиите от 1 юли Нови правила за отпускането на безлихвен кредит за физически лица Банско и Разлог с най - много безработни в страната между февруари и май Одобрени са промени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г. Велев: Кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година Външният дълг намалява с 576 млн. евро

Над 10 000 изтегляния и над 60 подадени сигнала вече има в приложението VOX на КНСБ, което е част от най-новата инициатива на синдикатите под надслов “Сивото убива”.

 

Кампанията е насочена към борбата със сивата икономика и некоректните работодатели. "Сивото убива" е фокусирана в четири от секторите с най-голямо наличие на недеклариран труд и сиви практики - ремонт и поддръжка на автомобили, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

 

 

Сигнали могат да бъдат подавани от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касова бележка. Гражданите могат разкрият самоличността си или да останат анонимни, стига да приложат достатъчно подробности и снимков материал.

 

 

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов даде пример какви биха били загубите за един старозагорец, който работи за средната работна заплата от 1164 лева, но без трудов договор или се осигурява на минимална заплата и получава останалата сума в плик. 

             За 280 дни майчинство, една бъдеща майка би изгубила 7 646 лева

             От болнични за 10 години, работещият губи 3 856 лева

             От еднократно изчислено обезщетение за безрабоица, гражданинът губи 3 801 лева

             От пенсии за 22 години, работещият губи 81 776 лева

Общата сума на всички изчислени загуби за 30 години е размер 97 081 лева.

 

 

Вече има и първи разрешен сигнал чрез мобилното приложение - за неизплатени заплати, като работодателят е санкциониран и е получил предписание за изплащане на заплатите.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: