.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.09.2019 12:44

Коментари 0 / Видяна 356

Следобедният сън предпазва от инфаркт и инсулт

 

Подремването следобед е полезно за здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на гръцки специалисти.

Следобедната дрямка понижава кръвното налягане и допринася за предпазване от инфаркт и инсулт. Кардиолози от болницата "Асклепион Вула" в Атина са установили, че полза има дори за пациенти, вече страдащи от повишено кръвно налягане. При тях подремването следобед води до понижена необходимост от лекарства за контролиране на състоянието.

 

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-големи са ползите за здравето, отбелязват специалистите. При хората, които подремват по това време на деня, средното систолично кръвно налягане е с пет процента по-ниско не само когато са будни, но и през нощта, в сравнение с тези, които будуват целодневно.

 

"Въпреки че поетът Уилям Блейк твърди, че е по-добре да се мисли сутрин, да се действа следобед, да се хапва вечер и да се спи през нощта, резултатите от настоящото проучване показват, че следобедният сън е полезен за здравето. Потвърждение за това е примерът на двама влиятелни британски премиери. Уинстън Чърчил е казвал, че трябва да подремва по някое време между обяда и вечерята, докато Маргарет Тачър не е желаела да бъде обезпокоявана около 15 часа следобед", казва ръководителят на изследването д-р Манолис Калистратос.

 

 

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: