.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.09.2019 13:57

Коментари 0 / Видяна 532

2019 се очертава като една от най-катастрофалните за природни бедствия

Още по темата: Какво ще бъде времето през уикенда? Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места Жълт код е обявен за 13 области заради силния вятър Затопля се чувствително, на места температурите до 31 градуса От 7 до 37 градуса през юни НИМХ: Юни ще започне с дъжд и хладно време Без промяна на времето в следващите дни 40 сантиметра сняг натрупа в Рила и Пирин Без изгледи за подобрение на времето: остава хладно, с превалявания Идва рекордно горещо лято

 

Около 7 милиона души са били принудени да напуснат дома си през първата половина на тази година заради екстремални климатични явления, в резултат на което 2019 година се очертава като една от най-катастрофалните в историята, сочи новият доклад на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване(Internal Displacement Monitoring Centre), предаде ДПА.

 

Центърът, базиран в Женева, публикува своя доклад за полугодието, който компилира данни от правителства, хуманитарните агенции на ООН и медийни публикации за вътрешното разселване на лица, регистрирано през периода януари-юни.

 

Според доклада екстремалното време, свързано предимно с бури и наводнения, е причина за рекордния брой от 7 милиона нови вътрешноразселени лица. Центърът прогнозира, че през втората половина на годината броят ще се утрои и ще достигне около 22 милиона.

 

"Това ще направи 2019 година една от най-лошите", се подчертава в доклада.

 

В доклада са цитирани циклонът Фани, причинил евакуацията на милиони в Индия и Бангладеш, и циклонът Идай, опустошил Мозамбик, Малави, Зимбабве и Мадагаскар, както и мащабни наводнения като тези в Иран, където около 90 на сто от територията на страната пострада от водната стихия.

 

"При днешните промени в климата масовото вътрешно разселване заради екстремални климатични явления става норма", каза директорът на центъра Александра Билак.

 

 

Тя призова за по-голяма активност на международната общност за обръщане на тенденцията и оказване на помощ на милионите разселени.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: