.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.09.2019 17:00

Коментари 0 / Видяна 1990

С какви впечатления от Благоевград си тръгнаха дипломатите

Още по темата: 5 села в Община Благоевград остават без детски градини до края на август Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград

 

На 25 и 26 юни 1987 година над 150 дипломати от цял свят акредитирани в България посетиха Югозападна България и Благоевград.

 

32 години по-късно,  представители на дипломатическите мисии и на международни организации в България отново бяха в   Благоевград.  Те имаха възможност да се запознаят с  част от историята, туризма, икономиката и културата на областния център.

 

Ето какви  впечатления  споделиха на някои от посланиците  и дипломатите акредитирани в България,  специално за Е -79 :

 

Н.пр. Армен Саргсян посланик на Армения: „ Това е перфектен град, обстановката е чудесна. Много ми хареса. Бях тук преди година за съвсем кратко и много ми хареса, затова се върнах отново.”

 

Г-н Саргсян пожела да поздравим от негово име арменската общност живееща в Благоевград.

 

„Вчера имахме кратка обиколка и градът изглежда много хубав. Много кафенета , млади хора. Изключително ме впечатли танцовият състав на площада, наистина не бях виждал подобно нещо откакто съм в България. Църквата  също е впечатляваща. И природата е много красива. Миналата седмица бяхме на частно пътуване в тази част на страната и природата е прекрасна.”- това бяха думите на Рийн ван Виър- съпруг на холандския посланик.

 

А ето какво сподели и самият холандски посланик, Нейно превъзходителство Беа тен Тъшер:

„За мен беше голяма изненада, приятна изненада. Досега само съм минавала покрай града, на път за други места в Югозападна България. За първи път съм в този град и той е прекрасен. Вижда се , че се отделя голямо внимание и на историческите забележителности , и на природата, и на младежта, на следващото поколение,имате токова много студенти тук. Със сигурност ще дойда отново, смятам, че има голям потенциал за развитие на туризма тук, повече от това, което вече използвате. Бих искала да окуража младите хора да останат тук и да помогнат за развитието на туризма, това е голям  актив за страната и особено тук, в този красив град.”

 

Абдулуахаб ал Нажар, посланик на Обединени арабски емирства : „ Преди всичко съм много щастлив да участвам в това пътуване. Аз съм първият посланик на ОАЕ в България и това е вторият път, в който участвам в подобна обиколка организирана от Министерството на Външните работи. Градът, а  и страната като цяло са прекрасни.”

 

„Виждам, че всички говорят на английски, но аз предпочитам на  български” -с това започна разговорът ни с Н.Пр. Штефан Горда, посланика на Молдова „ Хората в този регион са страхотни,няколко пъти сме били тук, и искам да отбележа качеството на хората. През месец юли беше организиран фестивалът „Франкофоли” и нашият певец Дан Балан беше поканен , както и част от посолството. Искам да ви поздравя с прекрасната организация, имате страхотен  екип в кметството, начело с г-н Камбитов. Много съм впечатлен от нивото на култура и на спазване на традициите от хората тук. Тези танци, музика са невероятни!”

 

Мубензем  Диодоне , консултант в посолството на ДР Конго в Прага (посолството обхваща Чехия, Словакия и България):

„ Много е интересно тук, смятам, че това е една много важна инициатива на Министерството на  Външните работи. Това е първото ми пребиваване в България, в този момент правителството на Конго се старае да подобри отношенията си с останалите страни и от това, което виждам и усилията, които се полагат  от българска страна, смятам ,че ще имаме полезно сътрудничество в бъдеще.”

 

Н.Пр.  Мануел Корчек посланик на Република Словакия :

„ Дойдох в България преди почти 2 години, по времето на първото председателство на България в Съвета на Европейския съюз. Имах удоволствието да се насладя на гостоприемството и на ефективността на моите български колеги от различните министерства и каква страхотна работа свърши България.  В момента тече дискусия как да се подобри ефективността на ЕС, но смятам , че трябва да се придържаме към ротационното председателство ,за да могат хората от различните страни да се запознаят с културата  в председателстващата страна. Вашето мото  е „Съединението прави силата” и това е най-важното за ЕС, особено в момента на напускане на Великобритания.”

„Не за първи път съм в този прекрасен град. Бях тук преди година, когато  бях поканен на съвместното честване на вашия национален герой Гоце Делчев, заедно с двамата премиери –на България , г-н Борисов, и на Република Северна Македония. Заедно с  чешкия посланик стояхме до тях. Много красив град, но може би най-впечатляваща е сърдечността на хората, толкова топло ни посрещнаха тук,  програмата, която бе подготвена, гостоприемството, което усетих ме кара да се чувствам като у дома си.  Вчера ходихме до Роженския манастир и Мелник, със семейството ми сме ходили в Банско и природата е прекрасна. Мога да заявя, че в някои области вие можете да сте пример за това как да се развива даден регион. Участвах в тази обиколка за да опозная по-добре този регион и градът ви ме впечатли наистина. Надявам се отново да бъдем поканени. ”- завърши словашкият посланик.

 

Посещението на дипломатите  е  част от обиколка с цел запознаване с туризма, икономиката,културата и местното самоуправление и е организирано със съдействието на Министерството на външните работи.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN