.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.09.2019 15:00

Коментари 0 / Видяна 506

В местните избори ще участват 59 партии и седем коалиции

Още по темата: Започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК-Благоевград Няма информация за тежки нарушения в изборния процес Трима се кандидатират за председател на ОбС - Сандански Равносметката от вота - 95 досъдебни производства, отчете МВР-шефът Кмет спечели 14-ти пореден мандат В Копривлен гласували с химикал със симпатично мастило ГЕРБ ще анализира резултатите от местния вот ЦИК обяви избирателната активност на втори тур Становище във връзка с изявление в СМО на г-н Андон Тодоров Кандидат за общински съветник в Благоевград оспори в Административен съд – Благоевград резултата от изборите за общински съветници в община Благоевград

 

В местните избори ще участват 59 партии и седем коалиции, съобщи пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Регистрацията на партии и коалиции приключи на 11 септември. В законовия срок са подадени заявление от 64 партии и осем коалиции. От тях са регистрирани 59 партии и седем коалиции като е отказана регистрацията на пет партии и една коалиция, защото документите им не съответстват на решенията на ЦИК или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2500.

На миналите местни избори през 2015 година са участвали 74 формации - 71 партии и три коалиции при подадени документи от 81 партии и три коалиции, припомни Андреев.

 

 

В ЦИК досега са постъпили три сигнала и девет жалби, съобщи още Андреев.

 

Сред основните принципни решение на ЦИК е решение 993 за контрол по отпечатването на бюлетините за произвеждане на изборите. Решение 1055 е за броенето на преференциите и процедурата за броене и нанасяне на данните в протоколите. Когато не е отбелязана преференция в бюлетината, тя отива в полза на водача на съответната листа, припомни Андреев.

 

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на Европейския съюз (ЕС), които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. Тези граждани на ЕС, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали, посочи Андреев.

Автор: БТА, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: