.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2019 11:47

Коментари 0 / Видяна 376

Безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години

Още по темата: Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница

 

Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тази година програмата ще обхване около 10% от възрастните.

 

Предвижда се постепенно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%.

Според статистиката около 2% от населението у нас се имунизира срещу грип.

 

Личните лекари се надяват, че ще има ясни медицински критерии кой подлежи на безплатна имунизация. Очаква се тези критерии да бъдат разработени от МЗ съвместно с НЗОК.

 

От здравното министерство съобщиха, че личните лекари ще получат указания за принципа, по който ще се поставят безплатните ваксини. Имунизациите започват през откомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смъртните случаи при хора в напреднала възраст.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: