.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2019 09:33

Коментари 0 / Видяна 336

Днес Църквата почита Св. Теодора

Още по темата: Неврокопският митрополит Серафим ще оглави богослуженията за храмовия празник на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград на 21 ноември Молитви за загиналите на пътя във всички храмове в страната Почитаме св. апостол и евангелист Матей днес, един от Дванадесетте апостоли 40-дневният Коледен пост започва Почитаме паметта на Свети Апостол Филип Започват Коледните пости – как да се храним Почитаме Свети Йоан Златoуст Светият синод с позиция за трансплантацията на органи Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството

 

На 11 септември православната църква почита паметта на Света Теодора Александрийска.

 

Теодора се родила в град Александрия. Омъжила се за добър човек. Животът на младите съпрузи протичал в мир и благополучие, но младата жена била изкушена и съгрешила с прелюбодеяние.

 

 Веднага след това тя осъзнала греха си тя отишла при позната игуменка в близък девически манастир. След разговора с нея решила да постъпи в мъжки манастир, където да се бори с изкушенията на плътта и да измоли прошка за своя тежък грях.

 

Мъчена от съвестта си и осъзнавайки своето грехопадение, тя приела Христа и дълго време изкупвала греха си в мъжки манастир, преоблечена като мъж. Светостта на монаха Теодор(така се прекръстила Света Теодора) просияла още приживе.

 

Тайната на Преп. Теодора Александрийска била разкрита едва след като предала Богу дух. Това станало в 472 година.

 

На 11 септември имен ден празнуват Теодора, Теди, Дора, Теодор, Тео.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.29 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN