.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.09.2019 13:34

Коментари 0 / Видяна 308

Министър Вълчев: Кризата с недостига на учители ще се задълбочава

Още по темата: Проф. Анастас Герджиков е единственият кандидат за нов ректор на СУ Днес изтича срокът за отпускане на еднократна помощ за първокласници Шофьори с изтекли документи и без преминат психотест превозват ученици Българската академия на науките чества 150 години от създаването си Нова програма за ученици на министерството среща образованието и науката Проговори преподавателката, ударила ученичка с чин Красимир Вълчев за ударената ученичката: Това е проява за дисциплинарно уволнение Кои ще са топ професиите през следващите 15 години в България? Правят “по-лесна” математиката от 5 до 7 клас Започнаха доставките по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод"

 

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години. Това каза в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той пресметна, че 4500 преподаватели се пенсионират всяка година.

 

За да се овладее кризата в системата на образованието, всяка година трябва да постъпват два пъти повече учители, заяви министър Вълчев. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които идват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

 

Красимир Вълчев: 3500 учители имаме, които са в пенсионна възраст и продължават да работят, между 4 и 4500 учители се пенсионират ежегодно.

 

Министърът подчерта, че традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. А най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия и по професионална подготовка. За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии.

 

Вълчев каза още, че ще има промени в механизма за съвместна работа на институциите, чрез който се изисква учители да посещават домовете на учениците си при отсъствия. Министърът каза, че всяко училище трябва да намери собствен подход за приобщаване на децата.

 

Красимир Вълчев - Очакваме от всяко училище да подобри резултати по отношение на посещаемостта. Ежеседмично получавам доклади, в които виждам, че имаме училища, в които средната посещаемост е под 50%.

 

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN