.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.09.2019 13:34

Коментари 0 / Видяна 390

Министър Вълчев: Кризата с недостига на учители ще се задълбочава

Още по темата: Учениците в Благоевград излизат в 5 - дневна грипна ваканция Учениците в Благоевград излизат в грипна ваканция? Родители искат промяна на матурата по математика след седми клас Грипните ваканции започнаха МОН препоръчва на директорите: Втора смяна да приключва до 18.30 След дългата коледна ваканция – кога учениците ще почиват пак? Депутатите изслушват Ананиев за спирането на спешния прием в Детската болница Омбудсманът: Задължителна предучилищна за 4-годишните е добро предложение, но без такси От 2020 г. предучилищната става задължителна и за 4-годишните Обмислят задължителен първи изпит за движение по пътищата след 7 клас

 

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години. Това каза в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той пресметна, че 4500 преподаватели се пенсионират всяка година.

 

За да се овладее кризата в системата на образованието, всяка година трябва да постъпват два пъти повече учители, заяви министър Вълчев. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които идват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

 

Красимир Вълчев: 3500 учители имаме, които са в пенсионна възраст и продължават да работят, между 4 и 4500 учители се пенсионират ежегодно.

 

Министърът подчерта, че традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. А най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия и по професионална подготовка. За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии.

 

Вълчев каза още, че ще има промени в механизма за съвместна работа на институциите, чрез който се изисква учители да посещават домовете на учениците си при отсъствия. Министърът каза, че всяко училище трябва да намери собствен подход за приобщаване на децата.

 

Красимир Вълчев - Очакваме от всяко училище да подобри резултати по отношение на посещаемостта. Ежеседмично получавам доклади, в които виждам, че имаме училища, в които средната посещаемост е под 50%.

 

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: