.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.09.2019 09:10

Коментари 0 / Видяна 314

Малка Богородица е - празник на родилката и детето

Още по темата: Хиляди миряни се стекоха в Рилския манастир, за да почетат Отчовден Съществува вярване, според което св. Иван Рилски можел да лекува очни болести Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец Почитаме паметта на преподобни Иван Рилски Чудотворец Църквата отбелязва св.вмчца Злата Мъгленска Петковден е! Какви са традициите и обичаите днес Ето кой празнува днес, почитаме… Православната църква почита паметта на Свети апостол Филип Днес честваме Св. мчци Сергий и Вакх Днес почитаме св. Тома

 

Православната църква почита днес църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

 

Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

 

Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

 

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и изпича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка".

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN