.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.09.2019 16:19

Коментари 0 / Видяна 528

Кметът на Банско Георги Икономов: „Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас..”

Още по темата: Утре започа Световната купа по ски Банско 2020 Хотелите в Банско 100% пълни за Световната купа по ски Доставени са 312 тона оборудване за Световната купа в Банско В Банско ще заработи учебна база на научно-практически център по туризъм Община Банско с отрицателен демографски прираст В Банско честват Световния ден на снега Дана Мицина спечели национален конкурс с есе за Вапцаров Пореден силен старт на Тодор Малчов Скиорите от Банско отново триумфираха на Пампорово Банско в готовност за Световната купа по ски

По традиция Банско отбеляза националния празник – Съединението на България.

 

Пред паметника „Банско помни героите”, стотици хора дойдоха, за да отбележат този знаменателен за Отечеството ни ден.

 

Пред събралото се множество, в своето слово Георги Икономов припомни уроците на Историята: ”Всички помним, притчата за Хан Кубрат за това, колко е важно да сме обединени.

 

Затова Съединението на Княжество България с Източна Румелия е толкова съдбовна дата за нас, защото показва решимостта на народа ни на всяка цена да брани, това, което обича.

 

Показва, че нищо не може да ни спре, когато се борим за една справедлива кауза, каквато е била събирането на всички части на нашето Отечество.

 

Но за съединение и обединяване в една посока е много по-лесно да се говори, отколкото да се направи. Така е и днес, така е било и преди 134 години.

 

Затова можем да си представим какво е коствало на нашата млада държава и нашите млади политици да се изправят срещу Великите сили и да заявят, че искат да съберат частите на Родината, които са останали разпокъсани след Берлинския конгрес. Да опитат да изтрият срама и унижението след това несправедливо решение.

 

”Пред паметника, който увековечава признателността на банскалии към героите на Родината, бяха положени венци и цветя.

 

  Въпреки, че Пиринска Македония остава извън пределите на новата държава, за гражданите на Банско и днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.

 

Честит празник, България!

E79 News
Тагове:

Коментари: