.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.09.2019 16:19

Коментари 0 / Видяна 468

Кметът на Банско Георги Икономов: „Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас..”

Още по темата: Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, откри новата учебна година по вероучение в Банско За "Подвигът и другите обикновени неща" в Банско Грандиозен концерт на ансамбъл "Българе", постави "удивителен" на празничната седмица в Банско Банско се „изфука” с фолкорен спектакъл от-най-високо ниво Красивите градини на Банско "Има ли смисъл да утепваме мечка" за вори път на сцената в Банско Мъж уби куче в хотел в Банско, задържаха го Съветниците в Банско искат извънредно заседание за избор на нов временно изпълняващ длъжността кмет Директори на училища от България и Северна Македония се срещнаха в Банско Започнаха строителните реконструкции на езерото в градския парк в Банско

По традиция Банско отбеляза националния празник – Съединението на България.

 

Пред паметника „Банско помни героите”, стотици хора дойдоха, за да отбележат този знаменателен за Отечеството ни ден.

 

Пред събралото се множество, в своето слово Георги Икономов припомни уроците на Историята: ”Всички помним, притчата за Хан Кубрат за това, колко е важно да сме обединени.

 

Затова Съединението на Княжество България с Източна Румелия е толкова съдбовна дата за нас, защото показва решимостта на народа ни на всяка цена да брани, това, което обича.

 

Показва, че нищо не може да ни спре, когато се борим за една справедлива кауза, каквато е била събирането на всички части на нашето Отечество.

 

Но за съединение и обединяване в една посока е много по-лесно да се говори, отколкото да се направи. Така е и днес, така е било и преди 134 години.

 

Затова можем да си представим какво е коствало на нашата млада държава и нашите млади политици да се изправят срещу Великите сили и да заявят, че искат да съберат частите на Родината, които са останали разпокъсани след Берлинския конгрес. Да опитат да изтрият срама и унижението след това несправедливо решение.

 

”Пред паметника, който увековечава признателността на банскалии към героите на Родината, бяха положени венци и цветя.

 

  Въпреки, че Пиринска Македония остава извън пределите на новата държава, за гражданите на Банско и днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.

 

Честит празник, България!

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN