.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.09.2019 14:30

Коментари 0 / Видяна 289

Румен Радев с реч при започване на работата на парламента

Още по темата: Президентът Румен Радев тича благотворително за хора с увреждания Президентът Радев обсъди състоянието на медиите в страната с генералният секретар на „Репортери без граници“ Президентът стартира инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи Президентът Румен Радев: Българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията и символ на непреклонния дух на българина Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Президентът Румен Радев заминава на посещение в Атина Радев: Българската позиция за Северна Македония е в интерес на историческата истина Президентът Румен Радев ще връчи Наградата „Джон Атанасов“

"Очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори". С това напомняне към политическите сили в НС започна словото си държавният глава, който използва конституционните си правомощия, за да се обърне към депутатите и народа.

 

Радев отчете, че в страната има проблеми, чието решение не само че е неотложно, но и изисква далечен хоризонт.

 

"Надявам се, че след нощното бдение на екраните, победата на Григор Димитров да повлияе на работоспособността", пошегува се Радев.

 

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", подчерта президентът Радев.

 

"Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност., каза още и категорично подчерта, че при такава формула няма развитие.

 

За това е нужна промяна - промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, каза още Румен Радев.

 

Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент: като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, като орган, призван да контролира изпълнителната власт, подчерта Румен Радев.

 

Президентът каза още, че е необходима разпоредба, която да задължи премиера да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала, за да отговаря на въпроси за политиките на правителството.

 

 "Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принцип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", каза той и добави, че отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост и отговорност на местната власт чрез финансова децентрализация: "В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. „

 

"Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот", подчерта Радев.

 

"Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, каза още Радев в обръщението си.

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN