.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.09.2019 18:00

Коментари 0 / Видяна 298

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления

Още по темата: Горанов няма да се върне в парламента Петимата нови министри се заклеха НС прие промените в кабинета Законът за хазарта влиза за окончателно разглеждане в НС „Масово хвърляне на каскети“ днес пред Съдебната палата На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник Около 400 000 души са били на протестите Двама служители на Министерския съвет са с COVID-19 Депутатите решиха: Вотът на недоверие ще се гледа утре в 11:30 ГЕРБ предупреди БСП: Протестиращите и вас не харесват

Очертава се стартов консенсус в парламента по темата за съкратеното производство. Подобни заявки са налице от сондажа сред парламентарно представените политически сили, а от днес в деловодството на парламента вече има и внесен законопроект от опозицията.

 

Без съкратено производство за убийства, предлагат депутатите на левицата. От БСП настояват при самопризнание да не бъдат намалявани присъдите, когато става въпрос за тежки престъпления и убийства.

 

Самият председател на Народното събрание Цвета Караянчева преди дни също поиска дебат по темата за отпадане на съкратеното производство по тежки престъпления. "Предстои да има такъв дебат. Предполагам, че колегите юристи ще бъдат по-компетентни и ще дадат своето мнение", анонсира Караянчева.

 

От ВМРО настояват за подобни промени отдавна, а от ДПС са готови да подкрепят предложения в тази посока.

 

 

Свой законопроект вече внесоха пък от БСП. Без съкратено производство за убийства, предлагат депутатите на левицата, които вече са внесли такива законодателни промени. От БСП настояват при самопризнание да не бъдат намалявани присъдите, когато става въпрос за тежки престъпления и убийства. Повод за това е зверското престъпление преди седмици в сливенското село Сотиря, при което бе убита и изнасилена 7-годишната Кристин. Преди дни в същото село бе нападнато и друго малко момиченце, нейна връстничка.

 

 

"През лятото се случиха изключително зверски престъпления, едното приключи със смъртта на дете. Чувството за безнаказаност и несправедливост е огромно у хората. Много политици говориха по тези случаи, но това останаха само думи, без реални действия. Време е да спрем с говореното и да пристъпим към конкретни мерки", призова лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя и текстовете да бъдат разгледани по най-бърз начин от парламента, за да могат да влязат в сила за извършителите на зверските престъпления в Сотиря. "Много е важна спешността на този закон заради справедливостта и наказанията на такива хора. Да не стане като убийството на журналистката в Русе, където имаше самопризнание и не се приложи доживотната присъда", добави Нинова.

Автор: Василия Пейчева

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: