.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.09.2019 15:48

Коментари 0 / Видяна 300

Музей „Симитлия - Древната земя на кукерите" беше открит в Симитли

Още по темата: Отриха Център за информация и услуги в Симитли Мечка пребори кмета на Симитли Ескалира положението на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ Програма на групите за втори фестивален ден в голямото събитие - „Симитлия – Древната земя на кукерите“ Започна фестивалът "Симитлия - Древната земя на кукерите" Тази събота и неделя: Симитли става столица на кукерите Умъртвиха две животни в с.Горно Осеново Над 50 групи отвсякъде ще стъпят на Древната кукерска земя – Симитли тази събота и неделя Стилян Петров е късметлията в с.Крупник Методи Бачев за побоя в Симитли: Кметът крещеше: “Ще те убия!“

 

По повод 50 години от обявяването на Симитли за град, в една от залите на читалище „Св. Климент Охридски" бе открит Музей „Симитлия - Древната земя на кукерите". Общинското ръководство има намерение при интерес, експозицията от маски и костюми на кукери да гостува и в други общини.

В музея са експонирани два кукерски костюма от кожи на групи от село Черниче и един от село Полена. Освен това могат да бъдат видени облекла на персонаж, сред които на поп, младоженци, старци, както и маски изработени от природни материали.

 

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: Уникалните маски изработени от мъх и лишеи, допълнени с рога и други допълнителни неща са единствени по рода си и се изработват в Брежани .

 

Огромният интерес на кукерски групи от страната и чужбина към традиционният вече фестивал на маскарадните игри „Симитлия - Древната земя на кукерите", провокира и създаването на този музей.

 

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: С всяка изминала година се измъкваха от раклите на баби дядовци уникални носии и облякла и това наистина трябва да се запази и ямстото му е в този музей.

 

Идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, за да може всеки гост на Симитли да се докосне до древната традиция. Притежателите на експонатите ще могат да ги взимат само за Сурва и за кукерските фестивали, които се провеждат през януари и февруари.

 

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.55 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.60 BGN