.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.09.2019 15:16

Коментари 0 / Видяна 201

Президентът Радев е в Полша за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война

Още по темата: Радев ще посети Калофер за отбелязването на 144 г. от подвига на Христо Ботев Протестиращи срещу Радев опънаха палатки пред президенството Радев: 1 май не е подарък, а резултат от волята за достоен живот на поколения Радев: Загубата на Милен Цветков е и загуба за българската журналистика Румен Радев: Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е в момента Президентът Румен Радев е на посещение в Трявна Радев: Нямам проблем с Борисов Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета Президентът пристигна в Благоевград Президентът Радев идва в Благоевград

 

Президентът Румен Радев ще участва днес във възпоменателната церемония във Варшава за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна

война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. Рано тази сутрин президентите на Полша и Германия участваха в специално събитие в централния полски град Велюн.

 

Точно в 4,40 - часът, когато падат първите бомби на германската авиация, Анджей Дуда и Франк Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.

 

Полският президент посочи, че войната е започнала с военно престъпление, защото са бомбардирани мирни граждани в град без армия, а германският му колега поиска прошка.

 

Анджей Дуда, президент на Полша: Втората световна война опустоши света. Случилото се във Велюн, а по-късно и на много други места, не може да бъде забравено, за да на се случва никога повече.

 

Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Прекланям се пред жертвите на нападението във Велюн, прекланям се пред полските жертви на германската тирания и искам прошка.

 

Велюн е първата цел на бомбардировките. Преди войната в града живеят 16 000 души, 1200 от които са убити. Близо 6 милиона полски граждани загиват през Втората световна война.

 

Основните възпоменания са днес във Варшава, където се очакват 40 чуждестранни делегации и 250 гости, сред които редица световни лидери.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: