.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.09.2019 15:16

Коментари 0 / Видяна 129

Президентът Радев е в Полша за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война

Още по темата: Президентът Радев и съпругата му на интронизацията на новия японски император Президентът Румен Радев тича благотворително за хора с увреждания Президентът Радев обсъди състоянието на медиите в страната с генералният секретар на „Репортери без граници“ Президентът стартира инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи Президентът Румен Радев: Българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията и символ на непреклонния дух на българина Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Президентът Румен Радев заминава на посещение в Атина Радев: Българската позиция за Северна Македония е в интерес на историческата истина

 

Президентът Румен Радев ще участва днес във възпоменателната церемония във Варшава за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна

война. В събитието в полската столица ще участват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство. Рано тази сутрин президентите на Полша и Германия участваха в специално събитие в централния полски град Велюн.

 

Точно в 4,40 - часът, когато падат първите бомби на германската авиация, Анджей Дуда и Франк Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.

 

Полският президент посочи, че войната е започнала с военно престъпление, защото са бомбардирани мирни граждани в град без армия, а германският му колега поиска прошка.

 

Анджей Дуда, президент на Полша: Втората световна война опустоши света. Случилото се във Велюн, а по-късно и на много други места, не може да бъде забравено, за да на се случва никога повече.

 

Франк Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Прекланям се пред жертвите на нападението във Велюн, прекланям се пред полските жертви на германската тирания и искам прошка.

 

Велюн е първата цел на бомбардировките. Преди войната в града живеят 16 000 души, 1200 от които са убити. Близо 6 милиона полски граждани загиват през Втората световна война.

 

Основните възпоменания са днес във Варшава, където се очакват 40 чуждестранни делегации и 250 гости, сред които редица световни лидери.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN