.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.09.2019 09:51

Коментари 0 / Видяна 223

Настъпва църковната нова година, ето кои имена празнуват днес

Още по темата: Хиляди миряни се стекоха в Рилския манастир, за да почетат Отчовден Съществува вярване, според което св. Иван Рилски можел да лекува очни болести Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец Почитаме паметта на преподобни Иван Рилски Чудотворец Църквата отбелязва св.вмчца Злата Мъгленска Петковден е! Какви са традициите и обичаите днес Ето кой празнува днес, почитаме… Православната църква почита паметта на Свети апостол Филип Днес честваме Св. мчци Сергий и Вакх Днес почитаме св. Тома

Днес Православната църква почита Свети Симеон Стълпник и настъпването на църковното новолетие . Разрешава се вино и елей. Същия ден се празнува паметта и на преподобна Марта, майка на св. Симеон.

 

Преподобни Свети Симеон Стълпник е роден през IV-ти век. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Рано се е отдал на пост и молитва. Започнал да изучава свещеното писание. Постъпил в манастир, а после се усамотил в планината, привързал се с верига за голям камък, но започнали да идват хора при него, след което за да не се поддаде на хорските съблазни издигнал кула-стълб и заживял сам в много тясна килия. Там престоял няколко десетилетия в блажено общуване с Бога“, посочи тя. Храмовият уредник отбеляза, че Свети Симеон Стълпник е починал на 103 години през 406 година. Стефанова допълни, че след смъртта му, тялото му било пренесено в Антиохия и от допир с мощите му се изцерявали болни, но само хора, които наистина вярвали. По думите й 1-ви септември е и началото на новата църковна година.

 

Днес празнуват всички, които носят имената Симеон, Симона, Мони, Монка, а също така и Марта, но не и Мартина, защото Света Марта е майката на Свети Симеон Стълпник.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN