.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.09.2019 09:51

Коментари 0 / Видяна 283

Настъпва църковната нова година, ето кои имена празнуват днес

Още по темата: Църквата почита св. Климент Анкирски, предсказал смъртта си Почитаме апостол Тимотей – честито на имениците Красиви имена празнуват днес Днес да почерпят хората, чието име значи "благодушен" Ето кой почитаме днес Атанасовден е, зимата си съблича кожуха Антоновден е! Интересно име празнува днес Красиво име празнува днес Красиви имена празнуват днес

Днес Православната църква почита Свети Симеон Стълпник и настъпването на църковното новолетие . Разрешава се вино и елей. Същия ден се празнува паметта и на преподобна Марта, майка на св. Симеон.

 

Преподобни Свети Симеон Стълпник е роден през IV-ти век. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Рано се е отдал на пост и молитва. Започнал да изучава свещеното писание. Постъпил в манастир, а после се усамотил в планината, привързал се с верига за голям камък, но започнали да идват хора при него, след което за да не се поддаде на хорските съблазни издигнал кула-стълб и заживял сам в много тясна килия. Там престоял няколко десетилетия в блажено общуване с Бога“, посочи тя. Храмовият уредник отбеляза, че Свети Симеон Стълпник е починал на 103 години през 406 година. Стефанова допълни, че след смъртта му, тялото му било пренесено в Антиохия и от допир с мощите му се изцерявали болни, но само хора, които наистина вярвали. По думите й 1-ви септември е и началото на новата църковна година.

 

Днес празнуват всички, които носят имената Симеон, Симона, Мони, Монка, а също така и Марта, но не и Мартина, защото Света Марта е майката на Свети Симеон Стълпник.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари: