18 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.08.2019 16:52

Коментари 0 / Видяна 291

Започна гроздоберът в Южна България

Още по темата: Издръжката на 4-членно семейство е 2472 лева Синдикатите готвят протест в края на ноември заради орязването на болничния Повишава се мощността на пети блок на АЕЦ 158 къщи за гости ще връщат общо над 43 млн. лева на Фонд Земеделие ДНСК прекрати лицензите на шест фирми за строителен надзор Бизнесът: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече Предприемачи прогнозират спад при инвестициите в промишлеността през 2020 г. КЗП: Търговците нямат право да ограничават правата ни при пазаруване по време на Черния петък Имаме ли права при сделки, които не са сключени в магазин? Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Проверяваме готовността на туристическите обекти, ски пистите и съоръженията за новия зимен сезон”

Въпреки обилните валежи и градушките от началото на лятото, производителите очакват добра реколта. Поражения по насажденията и по-ниско качество на добивите обаче вече отчетоха лозари от районите на Хасково и Ямбол.

Стопаните в Пловдивско вече прибират десертното грозде. Интензивната кампания обаче ще започне след 10 септември, когато напълно ще са узрели и винените сортове.

 

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: Май, юни и до средата на юли имаше доста интензивни дъждове, които спомогнаха за образуването на доста гъбни болести, неприятели, но смея да твърдя, че очакваме може би една нормална година за производството на грозде тук в Брестовица.

 

На добра реколта обаче ще се радват само онези производителите, които са взели навременни превантивни мерки срещу дъждовете и гниенето.

 

Гроздоберът ще продължи до края на октомври. По пазарите вече могат да се намерят традиционно предпочитаните български десертни сортове като Велика, Кардинал и безсеменният Афродита.

 

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: За винени сортове предполагам, че цената ще бъде около 80,90 ст, до лев. За десертните сортове е много относително, тъй като има различни сортове. Там цената ще варира от лев, до лев и петдесет.

 

Кражбите по лозята вече не са толкова чести, но липсата на работна ръка за прибирането на гроздето все още е голям проблем за производителите.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.63 BGN