.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.08.2019 16:52

Коментари 0 / Видяна 485

Започна гроздоберът в Южна България

Още по темата: Родителите на осмокласници могат да кандидатстват за помощ в размер на 250 лв. Започва продължението на мярката 60/40 НСИ: С 96 000 са се увеличили безработните от COVID -19 Експерт: Курсът на лева няма да се промени в чакалнята на Еврозоната Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40 (ВИДЕО) Ангелкова: Има раздвижване на туристи, доста българи са избрали Черноморието В България се живее най-евтино от страните в ЕС Вдигат пенсиите от 1 юли Нови правила за отпускането на безлихвен кредит за физически лица Банско и Разлог с най - много безработни в страната между февруари и май

Въпреки обилните валежи и градушките от началото на лятото, производителите очакват добра реколта. Поражения по насажденията и по-ниско качество на добивите обаче вече отчетоха лозари от районите на Хасково и Ямбол.

Стопаните в Пловдивско вече прибират десертното грозде. Интензивната кампания обаче ще започне след 10 септември, когато напълно ще са узрели и винените сортове.

 

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: Май, юни и до средата на юли имаше доста интензивни дъждове, които спомогнаха за образуването на доста гъбни болести, неприятели, но смея да твърдя, че очакваме може би една нормална година за производството на грозде тук в Брестовица.

 

На добра реколта обаче ще се радват само онези производителите, които са взели навременни превантивни мерки срещу дъждовете и гниенето.

 

Гроздоберът ще продължи до края на октомври. По пазарите вече могат да се намерят традиционно предпочитаните български десертни сортове като Велика, Кардинал и безсеменният Афродита.

 

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: За винени сортове предполагам, че цената ще бъде около 80,90 ст, до лев. За десертните сортове е много относително, тъй като има различни сортове. Там цената ще варира от лев, до лев и петдесет.

 

Кражбите по лозята вече не са толкова чести, но липсата на работна ръка за прибирането на гроздето все още е голям проблем за производителите.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN