.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.08.2019 18:24

Коментари 0 / Видяна 253

25 държави-членки на ЕС предложиха свои еврокомисари

Още по темата: Въвеждат обща минимална работна заплата в ЕС? 110 млн. лв. за развитие на човешките ресурси в България през тази година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година Какви са предизвикателствата пред ЕС през 2020 година ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради "Натура 2000" България ще заведе дело в Съда на ЕС, ако пакетът "Мобилност" бъде приет Започна заседанието на Европейския съвет с участието на премиера Борисов ЕС с мегасубсидия от 3,2 млрд. евро за производство на електрически батерии Страните от ЕС не постигнаха съгласие за 7-годишната бюджетна рамка ЕП затвори петицията срещу изграждането на АМ „Струма“ край Кресна

 

Вчера бе крайният срок, който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави на правителствата на държавите-членки да номинират свои еврокомисари. До сега 25 от 28-те страни имат свои предложения. Италия и Франция не спазиха срока, който фон дер Лайен постави, а Великобритания отказа да посочи нов комисар, защото се надява до 1 ноември, когато изтича мандата на сегашната комисия, да е напуснала Европейския съюз.

 

Политическият сезон в Брюксел започва с разговори на Урсула фон дер Лайен с кандидатите за еврокомисари от 28-те държави-членки.

 

25 държави досега са определи своите имена, между тях и 10 жени, в това число Мария Габриел. Урсула фон дер Лайен каза, че иска да бъде постигнат паритет - 50% от еврокомисарите да са жени и 50% - мъже. Дали тя ще успее да изпълни това свое обещание, предстои да видим в следващите дни.

 

Двете държави, които все още не са определи своите кандидати, са Франция и Италия - в Италия има правителствена криза, не е ясно обаче защо Франция не е определила своя кандидат за еврокомисар.

 

Това, че имената са предоставени от държавите, не значи автоматично, че те ще станат еврокомисари. Първо те трябва да одобрени от самата Урсула фон дер Лайен, а след това и от комисиите в Европейския парламент. Това ще стане в края на септември.

 

В момента по равен брой подадени кандидатури имат двете основни политически партии в Европа - "Европейската народна партия" и "Партията на европейските социалисти". Те имат по 9 предложени еврокомисари. 4 имат либералите. 1 е представителят на "Зелените". 1 кандидат е безпартиен.

 

Всички ресори предстои да бъдат уточнявани през следващите дни. Урсула фон дер Лайен ще разговаря с всеки един кандидат по отделно. Появи се информация, че на България се предлага ресор "Земеделие", нещо, което страната ни не желае. Днес обаче се появи същата информация и за Полша.

 

27 са държавите-членки без Великобритания, а атрактивните ресори не са чак толкова много, така че предстои да стане ясно в следващите дни какъв ресор точно ще получи България.

 

Урсула фон дер Лайен иска до средата на септември да е ясен съставът на комисията с ресорите, а в края на септември ще бъде събеседването на новите еврокомисари пред ресорните комисии в Европарламента. Гласуването на новата Европейска комисия от Европейския парламент се очаква да бъде на 22 октомври.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: