18 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.08.2019 16:34

Коментари 0 / Видяна 156

Доктор Ангел Кунчев: Няма данни за заразени с легионерска болест в България

Още по темата: Как бързо и лесно да се справим със симптомите на настинка и грип Разрешение да слагат ботокс и филъри имат само лекари Десетки фалшиви био продукти заливат пазара Около 25% от хората са боледували поне веднъж от депресия Надежда срещу безсънието: Разкриха генетичната основа на съня Топлото време отложи грипа 100 000 от безплатните противогрипни ваксини за пенсионери вече са доставени Ефектът от промяната в болничните: Работещите ще пестят от осигуровки Сепсис е най-вероятната причина за смъртта на 3-годишното дете Проверяват болници заради смъртта на 3-годишно дете

 В България няма данни за заразени с легионерска болест.

 

Това заяви за "По света и у нас" главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, бивши и настоящи пушачи, хора с хронични заболявания и засегната имунна система. Мъжете боледуват 4-5 пъти по-често в сравнение с жените.

 

Легионела пневмофила. Причинителят на сравнително новата легионерска болест. Живее във водата и ако водните съоръжения, като например душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях много лесно може да се развие легионелата. Рискът се увеличава, когато има спиране на водата за дълъг период от време.

 

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ако отворите, да кажем, душа вкъщи и видите отвътре един фин слой, който леко стои като мазен, това е био филмът, който се отлага по повърхностите.

 

Тя живее точно в тях. Тези малки капчици воден аерозол, в който те се съдържат, попадат в ниските етажи на дихателната система, в алвеолите и там се развиват и предизвикват заболяването.

 

Заболяването не винаги протича тежко. Симптомите са нехарактерни и трудно човек може да разбере, че болестта живее в него.

 

Първоначалните симптоми са отпадналост, главоболие, болки в мускулите, дразнене по горните дихателни пътища.

 

   Д-р  Ангел Кунчев: Важно е да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хваната на време могат да бъдат лекувани, но за съжаление, поради това, че е малко познато заболяването, обикновено късно се стига до диагнозата и затова и смъртността варира между 8 и 10 процента от засегнатите.

 

В Европа броят на случаите на заболели за миналата година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия.

 

На този фон заболeваемостта у нас е доста по-ниска - под 1 на 100 000, докато в страните с масово разпространение достига до 3 - 4 на 100 000.

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.63 BGN