.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.08.2019 16:00

Коментари 0 / Видяна 360

Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата

Още по темата: Социолог: Президентът ще сгреши, ако направи партия Конституционният съд реши, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер Радев пред протестиращите: България излезе от психозата и хипнозата на пропагандата Радев: Никакви прегрупирания в кабинета не могат да спасят държавността Президентството отговори на главния прокурор за публикацията в “Туитър” Тестваха президента за COVID-19 Плевнелиев: Мандатът на Радев ще остане в историята като изцяло провален (Видео) Томислав Дончев за думите на президента: Преводът е – „искам цялата власт сега и безконтролно“ (Видео)Румен Радев поиска оставка на правителството и главния прокурор (На живо)Румен Радев с обръщение към народа

 

Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини. Това заяви президентът Румен Радев на историческия връх по повод 142 години от Шипченската епопея.

 

Ето и пълният текст на словото му.

 

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

 

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

 

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

- че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

- че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Отбелязваме 142-ве години от Шипченската епопея. Кулминацията на честванията е днес на връх Шипка, където ще се направи и възстановка на боевете, съст...

Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

 

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите!

Да живее свободна и независима България!

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN