.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.08.2019 17:13

Коментари 0 / Видяна 243

Ще отпадне ли ДДС за българските зеленчукопроизводители

Още по темата: Правителството отдели 25 млн. лв. за физкултурни салони „Български пощи“ ще разпространяват вестници и списания Четиринайсет души са изолирани във ВМА със съмнения за коронавирус Премиерът Борисов: Важно е тази година да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници България и Гърция задълбочават сътрудничеството си в сферите на транспорта, туризма и инвестициите Парламентът изслушва Борисов за ТОЛ системата утре Премиерът Борисов пристигна в Александруполис Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис Премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността Борисов: Приемам критиката, но не и лъжата (Снимка)

Без ДДС за плодове и зеленчуци родно производство. Има ли почва идеята на земеделското министерство? Отговорът от заместник-министър Чавдар Малинов.

 

"Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът". Това обясни той в предаването „Здравей, България” по NOVA.

 

 

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от Националната агенция за приходите дали положителна оценка на това.

 

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е мнението на Ивайло Иванов, зеленчукопроизводител от Долна Оряховица.

 

 

Той отглежда домати, краставици и зелена салата. „Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо, аз плащам доста ДДС. Второ, не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българският земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

 

 

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN