.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.08.2019 17:13

Коментари 0 / Видяна 329

Ще отпадне ли ДДС за българските зеленчукопроизводители

Още по темата: Десетки са се събрали пред сградата на президентството и бившия партиен дом с искане за оставка на правителството и главния прокурор Рокади в кабинета - след вота на недоверие (Видео) Коалиционният съвет реши: Кадрови промени в кабинета - след вота на недоверие Министрите Горанов, Маринов и Караниколов декларираха пред премиера Бойко Борисов готовност да подадат оставки незабавно Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов Видео: Четвъртият ден на протестите в Благоевград премина без напрежение БСП внесе вота на недоверие срещу правителството Борисов: Взривяват бомби сред хората, защото знаят - видя ли кръв, тръгвам (Видео) Бойко Борисов: Имам план за консолидацията на България Борисов: Оставката на това правителството няма да подобри положението

Без ДДС за плодове и зеленчуци родно производство. Има ли почва идеята на земеделското министерство? Отговорът от заместник-министър Чавдар Малинов.

 

"Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът". Това обясни той в предаването „Здравей, България” по NOVA.

 

 

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от Националната агенция за приходите дали положителна оценка на това.

 

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е мнението на Ивайло Иванов, зеленчукопроизводител от Долна Оряховица.

 

 

Той отглежда домати, краставици и зелена салата. „Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо, аз плащам доста ДДС. Второ, не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българският земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

 

 

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN