.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.08.2019 15:46

Коментари 0 / Видяна 498

Министър Петков: Община Благоевград е сред първенците в реализиране на социални проекти

Още по темата: Започва кандидатстването за социални жилища в Благоевград Базар на мартеници в община Благоевград Община Благоевград не е одобрена за изграждане на Младежки център по Финансовия механизъм на ЕИП „Благоевград инвест“ на прицел! Закриват ли дружеството? Съкращават 5% от работещите в Община Благоевград, пенсионерите аут Бездомни кучета нападат хора в Благоевград Конкурсите в Община Благоевград отиват на съд Очаквано! Хората на Р.Томов спечелиха конкурсите за Директори на дирекции в Oбщина Благоевград Децата на Благоевград с най- оригинални писма до Дядо Коледа получиха подаръците си Благоевград първенец по мръсен въздух в страната

Три центъра по проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”  по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-20120г., бяха официално открити с тържествен водосвет днес, в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа.

 

Това са Дневен център за подкрепа на деца   с  увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа, които ще заменят институционалния модел на грижа за деца и осигуряват социално включване и равен достъп до услуги на деца и младежи лишени от родителска грижа.

 

На откриването присъстваха Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник кметове,  изпълнителите по оперативната програма, граждани.

 

В кратката си реч д-р Камбитов подчерта, че с реализирането на настоящия проект, с построяването на новите социални жилища и предстоящото откриване на  Преходно и Наблюдавано жилище за младежи, лишени от родителски грижи, община Благоевград е лидер в предоставянето на социални услуги в Югозапада.

 

„С изпълнението на проекта осигуряваме по-добри условия за децата със специфични потребности.Тези деца се нуждаят от много, много грижа, внимание и любов. В същото време подпомагаме и техните родители да се справят с трудностите и предизвикателствата”- каза д-р Камбитов.

 

Социалният министър  Бисер Петков поздрави общината и изпълнителите на проекта и  подчерта, че както във всички останали проекти, Община Благоевград и сега е един от първенците.

„Тези три центъра са част от 112-те нови социални услуги, предвидени за изграждане като част от изпълнението на Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата”

Министър Петков информира, че дейностите по изпълнение на социалните услуги в новите центрове ще се финансират от ОП „Развитие на човешките ресурси”  до 2023 г., а в последствие тези услуги ще бъдат поети от централния бюджет като държавно делегирани дейности.

 

„Това е видимия израз на стратегията,която се реализира вече 8 години за деинституционализация на децата в Република България. През 2010 година в 137 институции бяха настанени над  5500 деца, към днешна дата са закрити 114 домове, от които са изведени 5 хиляди деца. До 2020 г., този процес ще се финализира и ще се премине изцяло към услуги в общността и услуги от резидентен тип, както за децата, така и за възрастни хора и хора с увреждания, където ще получават необходимата им подкрепа и грижа”-завърши министър Петков.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: