19 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.08.2019 14:13

Коментари 0 / Видяна 291

Община Благоевград завърши предсрочно Проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”

Още по темата: Изграждат дигитален хъб в Благоевград Община Благоевград започва прием на документи за новите 183 социални жилища Община Благоевград осигурява високоскоростен безплатен интернет на ключови места в Благоевград За улеснение на гражданите, на Архангелова задушница МПС могат да се паркират в парк „Македония“ Благоевград е домакин на Държавно лично и отборно първенство по бокс за мъже купата на България Завършен е проект за осигуряване на резидентни услуги за деца и младежи в Благоевград Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата Йордан Йовчев направи първа копка на стрийт фитнес и кросфит площадка в парк „Македония” Заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова даде началото на първия по рода си турнир по Боча в Благоевград Производства изискващи високо квалифицирана и платена работна ръка ще се търсят за новата индустриална зона на Благоевград

 Община Благоевград е начело  в реализирането на Националната стратегия  „Визия за деинституционализация на децата” и ще приключи предсрочно проектите и дейностите предвидени по нея. Това стана ясно на състоялата се днес заключителна пресконференция по проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”.

Месец предсрочно са завършени три центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства  на обща стойност 1 176 500 лв., от които 1 000 025.01 лв. са европейско финансиране, останалата сума е национално съфинансиране.

Проектът е в изпълнение на Приоритетна ос  5 „Регионална социална инфраструктура” по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-20120г.

 

Целите на проекта са да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура за развитие на три нови услуги в общността в Община Благоевград. Това са Дневен център за подкрепа на деца   с  увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа, които ще заменят институционалния модел на грижа за деца и осигуряват социално включване и равен достъп до услуги на деца и младежи лишени от родителска грижа. Центровете са създадени в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа.

Трите центъра разполагат с капацитет от минимум 280 места за деца и техните родители, които да се ползват на дневна база.  Оборудването е съобразено с изискванията на Министерството на труда и социалната политика, както и практиките  в съществуващия  Дневен център. Оборудвани са зали за групова и индивидуална работа, психо-сензорна зала, стаи за почивка, кухня и трапезария

 

Заместник кметът по европейските проекти  Зорница Кралева информира, че в момента Община Благоевград кандидатства по ОП „ Развитие на човешки ресурси” във връзка с развиване на услугите в новата база. Това ще включва и подбора, обучението и заплащането на персонала. За първите две години финансирането на дейностите в трите центъра ще се осъществява именно по тази оперативна програма, а в последствие от държавния бюджет за делегирани дейности.

Центровете ще започнат да функционират с пълен капацитет в края на годината, след като бъдат завършени и проектите по създаване на Преходно и Наблюдавано жилище за младежи, лишени от родителски грижи.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.63 BGN