.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.08.2019 14:13

Коментари 0 / Видяна 533

Община Благоевград завърши предсрочно Проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”

Още по темата: Годишен отчет за изпълнението на бюджета представиха в Благоевград Без изненади! „Временните“ директори на детски градини в Благоевград остават за постоянно Конкурсите за директори в Благоевград – приказки с ОЧАКВАН край Ще намали ли Общината „тротоарното право“ за заведенията? Общинската администрация в Благоевград възстанови работата си Радослав Тасков поиска мораториум върху застрояването на зелени площи Отстраненият от ВАС и АС Румен Томов продължава да уволнява! Напрежение в петричкото село Яворница! Ясен Попвасилев ще управлява временно община Благоевград Да управляваш на инат! Кметът на Благоевград прави фестивал, вместо да подкрепи болниците в града!

 Община Благоевград е начело  в реализирането на Националната стратегия  „Визия за деинституционализация на децата” и ще приключи предсрочно проектите и дейностите предвидени по нея. Това стана ясно на състоялата се днес заключителна пресконференция по проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”.

Месец предсрочно са завършени три центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства  на обща стойност 1 176 500 лв., от които 1 000 025.01 лв. са европейско финансиране, останалата сума е национално съфинансиране.

Проектът е в изпълнение на Приоритетна ос  5 „Регионална социална инфраструктура” по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-20120г.

 

Целите на проекта са да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура за развитие на три нови услуги в общността в Община Благоевград. Това са Дневен център за подкрепа на деца   с  увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа, които ще заменят институционалния модел на грижа за деца и осигуряват социално включване и равен достъп до услуги на деца и младежи лишени от родителска грижа. Центровете са създадени в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа.

Трите центъра разполагат с капацитет от минимум 280 места за деца и техните родители, които да се ползват на дневна база.  Оборудването е съобразено с изискванията на Министерството на труда и социалната политика, както и практиките  в съществуващия  Дневен център. Оборудвани са зали за групова и индивидуална работа, психо-сензорна зала, стаи за почивка, кухня и трапезария

 

Заместник кметът по европейските проекти  Зорница Кралева информира, че в момента Община Благоевград кандидатства по ОП „ Развитие на човешки ресурси” във връзка с развиване на услугите в новата база. Това ще включва и подбора, обучението и заплащането на персонала. За първите две години финансирането на дейностите в трите центъра ще се осъществява именно по тази оперативна програма, а в последствие от държавния бюджет за делегирани дейности.

Центровете ще започнат да функционират с пълен капацитет в края на годината, след като бъдат завършени и проектите по създаване на Преходно и Наблюдавано жилище за младежи, лишени от родителски грижи.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: