20 Септмври 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7738 BGN 1 GBP = 2.2022 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.08.2019 14:13

Коментари 0 / Видяна 219

Община Благоевград завърши предсрочно Проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”

Още по темата: Предстои пресконференция по проекта за изграждане на допълнителна инсталация към Регионалното депо за отпадъци край Благоевград Д-р Атанас Камбитов бе отличен в конкурса „Кмет на годината“, получи приз в категория “Социална община“ Кметът на Благоевград д-р Камбитов направи първа копка на модерна спортна площадка в 8 СУ „Арсени Костенцев" Кметът Камбитов ще направи първа копка на спортна площадка в двора 8 СУ „Арсени Костенцев“ Министър Димов и кметът на Благоевград д-р Камбитов откриха модерното депо за битови отпадъци Започва поетапно асфалтиране на улиците „Вардар“, „Дойран и „Шар Планина в Благоевград, временно ще бъде променен маршрутът по линия №7 от градски транспорт Кметът д-р Атанас Камбитов откри новата учебна 2019/2020 година в Благоевград Община Благоевград се включи активно в кампанията „Да изчистим България заедно“ Заместник-кметът Зорница Кралева представи успешни практики на Община Благоевград по време на международна среща в Хърватия Ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации бяха посрещнати от кмета д-р Атанас Камбитов в Благоевград

 Община Благоевград е начело  в реализирането на Националната стратегия  „Визия за деинституционализация на децата” и ще приключи предсрочно проектите и дейностите предвидени по нея. Това стана ясно на състоялата се днес заключителна пресконференция по проект „ Социална инфраструктура за услуги за деца”.

Месец предсрочно са завършени три центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства  на обща стойност 1 176 500 лв., от които 1 000 025.01 лв. са европейско финансиране, останалата сума е национално съфинансиране.

Проектът е в изпълнение на Приоритетна ос  5 „Регионална социална инфраструктура” по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-20120г.

 

Целите на проекта са да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура за развитие на три нови услуги в общността в Община Благоевград. Това са Дневен център за подкрепа на деца   с  увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа, които ще заменят институционалния модел на грижа за деца и осигуряват социално включване и равен достъп до услуги на деца и младежи лишени от родителска грижа. Центровете са създадени в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа.

Трите центъра разполагат с капацитет от минимум 280 места за деца и техните родители, които да се ползват на дневна база.  Оборудването е съобразено с изискванията на Министерството на труда и социалната политика, както и практиките  в съществуващия  Дневен център. Оборудвани са зали за групова и индивидуална работа, психо-сензорна зала, стаи за почивка, кухня и трапезария

 

Заместник кметът по европейските проекти  Зорница Кралева информира, че в момента Община Благоевград кандидатства по ОП „ Развитие на човешки ресурси” във връзка с развиване на услугите в новата база. Това ще включва и подбора, обучението и заплащането на персонала. За първите две години финансирането на дейностите в трите центъра ще се осъществява именно по тази оперативна програма, а в последствие от държавния бюджет за делегирани дейности.

Центровете ще започнат да функционират с пълен капацитет в края на годината, след като бъдат завършени и проектите по създаване на Преходно и Наблюдавано жилище за младежи, лишени от родителски грижи.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.09.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.64 BGN