.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.08.2019 14:50

Коментари 0 / Видяна 717

Пораженията по АМ “Струма” заради пожара са големи, движението ще бъде пуснато най-рано след два месеца прогнозира експерт

Още по темата: Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест в София Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на „Струма“ Прокуратурата протестира освобождаването на собственика на депото под АМ "Струма" Подробности за инцидента при който пострада работник в тунел „Железница“ Свличане на скална маса затрупа работник в новостроящия се тунел Железница на АМ „Струма” Извънредна проверка на боклука под АМ „Струма” ОбС- Кресна с важно решение за АМ „Струма” в дефилето Институции не могат да накарат собственика да изчисти отпадъците при АМ "Струма" Сметище под магистралата край Дупница може да стане причина за нов пожар Глобиха само 5000 лева фирмата, чието депо за отпадъци се запали под „Струма“ при Дупница

Възстановяването на повреденото от пожар мостово съоръжение на автомагистрала “Струма” след  Дупница в посока Кулата ще отнеме минимум месец и половина – два. Това прогнозира пред БНР проф. инж. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – член на работната група, която обследва пораженията по колоните на моста.

 

Участъкът е затворен от миналата седмица, след като под моста горя незаконно депо за вторични суровини.

 

Движението в участъка Дупница-Бобошево е отклонено през стария път – по Е-79. “Изпитванията на съоръжението започнаха от събота. В общи линии ние имаме за задача, както се казва, да поставим диагнозата на болния, след което тези данни от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на проектантите на мостовото съоръжение, които ще предприемат своите конструктивни мерки за възстановяване на проектната носимоспособност, надеждност и дълготрайност на моста”, каза проф. Назърски.

 

По думите му бетонът на няколко колони, респ. и на армировъчната стомана, са засегнати по-тежко от топлинното въздействие на пожара.

 

“Очевидно температурата е минала 800 градуса”, констатира експертът.

 

“В гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме какво е състоянието на бетона и на армировъчната стомана, защото там имаме предварително напрегната армировка и след това проектантите ще предприемат конструктивните мерки за възстановяване на надеждността на моста”, каза той.

 

Според него “проблемната ситуация е силно изразена в колоните на съоръжението по посока към Кулата, докато другите са в по-добро състояние”.

 

Както и да се погледне, възстановяването на този мост по посока Кулата ще отнеме минимум месец и половина, а може би – два, прогнозира професорът. Този в посока София ще бъде пуснат по-скоро, “в рамките на две-три седмици”, след като се предприемат необходимите мерки.

 

E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN