.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2019 17:09

Коментари 0 / Видяна 181

Нов проект за донорство и трансплантация на органи

Още по темата: Млада жена стана донор и спаси живота на 58-г. петричанка Британски учени случайно стигнаха до пробив в борбата с рака Грипна ваканция за още три общини в Пловдивско Нови три случая на морбили са регистрирани в област Перник Свинският грип вече е резистентен на антибиотици Какво е известно за новия китайски вирус Откриха нови пратки с птиче месо от Полша за България със салмонела Проф. Кантарджиев: Всяка година умират по няколко хиляди българи от грип Грипна епидемия е обявена на територията на общините Дупница и Сапарева баня Надежда за болните: НЗОК обновява списъка с диетични храни

Български институции разработиха проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.).

 

В подготовката взеха участие експерти от Министерството на здравеопазването, от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която управлява, координира и контролира процеса на донорството от детекцията на донора до трансплантацията в страната, както и водещи медицински специалисти в областта на донорството и трансплантациите.

 

Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на България.

 

Програмата отчита предизвикателства и проблемите, пред които е изправена страната ни, а именно недостиг на органи за трансплантация, недостиг на обучени специалисти, недоразвита и зле оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки, липса на достатъчна информираност на българските граждани относно необходимостта от човешка солидарност и насърчаване на донорството и други.

 

Поради тази причина стратегическата цел на Националната програма е да подобри организационния модел на донорството и трансплантацията на органи в България. За да се постигне поставената цел, проектът на програма включва 14 оперативни дейности, за изпълнението на които е подготвен проект на работна програма.

 

Проектите на настоящата програма и работния план към нея са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като в срок до 30 август 2019 г. се очакват становища, мнения и коментари от всички заинтересовани страни.

 

След като те бъдат отразени се предвижда Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) да премине процедура по междуведомствено съгласуване преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: