.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2019 16:16

Коментари 0 / Видяна 740

Утре е Голяма Богородица - не пипайте нищо червено, на лошо е

Още по темата: Почитаме Св. Анна- покровителката на брака 9 църкви в област Благоевград празнуват храмовия си празник днес 1126 мъже носят името Николай в Благоевград Отбелязваме Никулден Православната църква чества св. Сава Освещени Зимните празници започват с Варвара, Сава и Никулден! Почитаме св.Варвара Отбелязваме Андреевден Днес честваме Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него Почитаме закрилника на децата

На 15 август е Голяма Богородица – денят, в който християнската Църква почита света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

 

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи. На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица.

 

Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

 

Старо поверие съветва в този ден всички млади жени и болни хора да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни и да не задържат болестта у себе си.

 

Има и поверие, че на този ден молбите, отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат.

 

На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи, – като ги поставят под нейната икона.

 

Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.

 

Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.

 

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат.

 

На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.

E79 News
Тагове:

Коментари: