.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2019 13:40

Коментари 0 / Видяна 263

В Нова Зеландия са открити останки от пингвин с човешки размери

Нова Зеландия, известна с гигантските праисторически представители на птичето царство - моа, гъски, орли, папагали, прибавя още една находка към колекцията си - фосили на древен пингвин с човешки размери, предаде ДПА.

 

Безкрилата птица, живяла преди между 66 милиона и 56 милиона години, е достигала на ръст до 160 см и е тежала около 80 кг. За сравнение - най-едрият пингвин, който днес обитава Земята - Императорският, достига на височина до 130 см и тежи около 23 кг.

 

Останките от гигантския пингвин са открити миналата година на Южния остров от любител палеонтолог.

 

Екипи от музея "Кентърбъри" в Крайстчърч, Нова Зеландия, и природонаучния музей "Зенкенберг" във Франкфурт, Германия, са анализирали намерените кости от гигантския пингвин, и са установили, че те принадлежат към неизвестен досега вид, наречен Crossvallia waiparensis.

 

Най-близките сродници на безкрилия гигант са били пингвините от вида Crossvallia unienwillia, вкаменелости от които са открити в Антарктида през 2000-ата година.

 

Пол Скофийлд от музей "Кентърбъри" отбелязва, че намирането на фосили от толкова сходни птици в Нова Зеландия и Антарктида свидетелства за близостта на страната и ледения континент в далечното минало. "По времето, когато са живели тези пин

 

гвини, климатът на Нова Зеландия и Антарктида е бил съвсем различен от днешния - много по-топъл, като съвременният леден континент тогава е бил покрит с гори", казва Скофийлд.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: