.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2019 12:37

Коментари 0 / Видяна 143

Радиацията в Северодвинск - 16 пъти над нормата

Руските власти препоръчаха на населението край военния полигон в Архангелска област да напусне района, докато са в ход дейности, свързани с експлозията при тест на ново оръжие. Инцидентът на 8 август беше последван от пик в радиационните равнища в близкия град Северодвинск, достигнал равнища до 16 пъти над нормата.

 

Радиацията в Северодвинск, на 30 километра от полигона, в четвъртък е скочила за около 40 минути до 2 микросиверта, последвал спад на обичайните 0.11. И двете стойности са твърде малки, за да предизвикат радиационна болест и са под дозата от ренгенова снимка. Властите съобщиха, че инцидентът е станал по време на изпитания на нов тип ракетен двигател върху морска платформа.

 

Загинаха петима служители на "Росатом", други трима бяха ранени. Лекарите, грижили се за пострадалите, са изпратени на изследвания в Москва, те са подписали съгласие да не дават информация за инцидента, предава ТАСС.

 

Експерти предполагат, че е била изпитвана крилата ракета Буревестник с ядрен двигател, спомената от президента Путин пред парламента през март миналата година. Ядреното задвижване крие огромни технологични предизвикателства по отношение връзката скорост-тегло и риск от изпускане на радиоактивни емисии при полет, обобщава британски експерт.

 

Други възможни хипотези за извършения тест се въртят около противокорабната хиперзвукова ракета Циркон или подводния дрон Посейдон. Американският президент Доналд Тръмп посочи в Туитър, че знае много за експлозията на руския ядрен двигател и увери, че страната му разполага с тази технология, но в по-напреднал стадий. Кремъл призова пресата да се позовава на руските органи, а не на американския президент.

 

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: