.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.08.2019 14:01

Коментари 0 / Видяна 460

На Голяма Богородица в три симитлийски села

Още по темата: Красиви имена празнуват днес Днес почитаме Свети Спиридон Почитаме Св. преподобни Даниил Стълпник Почитаме Св. Анна- покровителката на брака 9 църкви в област Благоевград празнуват храмовия си празник днес 1126 мъже носят името Николай в Благоевград Отбелязваме Никулден Православната църква чества св. Сава Освещени Зимните празници започват с Варвара, Сава и Никулден! Почитаме св.Варвара

Три симитлийски села празнуват Деня на Божията майка.

 

В село Полето в почти всяка къща има курбан. За това традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.

 

Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно.

 

Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

 

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

 

В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници.

 

Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби.

 

Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.

 

В някога многолюдното  Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN