.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.08.2019 15:52

Коментари 0 / Видяна 189

Пакистан струпва военна техника по границата с Индия

На фона на нарастващото напрежение с Индия във връзка със спорния район Кашмир, Пакистан започна да струпва военна техника към индийската граница, предаде информационната агенция ANI.

 

Три транспортни самолета С-130 на военновъздушните сили на Пакистан доставиха техника във военната база Скарду, разположена близо до областта Ладакх. Индийските ведомства следят внимателно разместването на пакистански военни в граничните райони.

 

 

Според официалните власти в Индия, доставката на въоръжение може да бъде използвано от армията на Пакистан за подкрепа при ударите на военновъздушните сили. Подобна акция беше осъществена през февруари тази година в Кашмир. Военни експерти предполагат, че следващата стъпка на Исламабад ще бъде пребазиране на изтребители-бомбардировачи Ченду F -1 Сяопун в базата Скарду.

 

Mиналата седмица президентът на Индия Рам Натх Ковинд подписа указ за отмяна на специалния статут на щата Джаму и Кашмир. В съответствие с инициативата на федералното правителство, на негово място ще бъдат създадени две съюзни територии с по-малко права, отколкото има един щат. На следващия ден парламентът одобри тази инициатива.

 

 

Съседен Пакистан, който традиционно поддържа мюсюлманското малцинство в Индия, живеещо на територията на Кашмир, се обяви решително против тази стъпка. Министър-председателят Имран Хан разпореди създаването на специална комисия за изработване на правен, политически и дипломатически отговор на решението на Индия за Джаму и Кашмир. Исламабад обяви, че понижава нивото на дипломатическите отношения с Индия, преустановява търговските връзки и ще преразгледа двустранните споразумения с нея.

 

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 24.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.31 BGN

10 CNY =2.54 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.61 BGN