.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.08.2019 14:20

Коментари 0 / Видяна 527

Установен е антракс в стадо овце в Македония

Още по темата: От днес Северна Македония отваря всички граници МВнР: Северна Македония отваря всички ГКПП-та Северна Македония разпусна парламента си Наша делегация в Северна Македония за ратификацията на договора за НАТО Зоран Заев подава оставка Заев иска предсрочни избори след блокирането на преговорите с ЕС Спецпрокурорката на Северна Македония остава в ареста за 30 дни Установен е антракс в стадо овце в Македония Пендаровски: Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на 2019-а Турция ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО

В Македония е установен антракс - заразна болест по животните, която може да се предаде на хора, потвърдиха от Агенцията по храните в Скопие. Заболяването е потвърдено при овцете в района на Кичево и засега няма заразени хора, твърдят властите, цитирани от скопския телевизионен канал „Телма“.

 

Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата, посочва агенция „Фокус“.

 

„В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен лекар са изгорени, а фермата е старателно почистена и дезинфекцирана. Засега болестта е открита само в една ферма, а съседните стопанства са под наблюдение “, казаха от Агенцията по храните.

 

Опозицията днес обвини правителството, че се опитва да скрие присъствието на болестта в някои части на страната от известно време. Те поискаха отговор - какво правят в Инфекциозна болница тридесет служители на Факултета по ветеринарна медицина.

 

Властите отговориха, че контактните получават превантивна терапия.

 

„Ситуацията се следи отблизо. Всички необходими мерки за профилактика на антракс са предприети. Министерството информира, че в страната няма пациенти с антракс“, уточниха от Министерството на здравеопазването.

 

Симптомите на антракс са подобни на тези при грип. Наличието на заболяването се потвърждава от биопсия на кожата. За да предотврати разпространението на болестта по животните в село Долно Строгомище и да премахне опасността от заразяване на хората, Агенцията по храните е наредила ваксинация на животните срещу антракс.

 

 

E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN