25 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7647 BGN 1 GBP = 2.1457 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.08.2019 09:39

Коментари 0 / Видяна 199

В България вече има епидемия от морбили

Още по темата: Първият смъртен случай заради пушене на електронна цигара в Щатите Двама британци, били на ваканция в Слънчев бряг, починаха от легионерска болест Облекчават процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства Очаква се пик на морбили и хепатит А през есента Обсъждат се индивидуални практики за медицински сестри и акушерки 14-годишен с малария в бежанския лагер в Харманли Учени разработиха нов метод за борба с рака Експерти препоръчват да се консумира риба срещу рак на дебелото черво Жена почина от миша треска Ще наказват лични лекари за некоректно попълнени имунизации на децата

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година, обяви бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред bTV.

 

Тя обърна внимание, че епидемията от морбили продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично за заболяването. Данните сочат, че на седмица се регистрират около 20 нови случая.

 

Засегнатите в София град и София област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст - 80%. Това означава, че тези деца на са ваксинирани.

 

Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем.

 

България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас, посочи проф. Кожухарова.

 

Що се касае до Западнонилската треска, тук епидемиологът успокои, че няма място за тревога. За да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода.

 

Най-сериозното усложнение от заразяването с вируса е засягане на централната нервна система, което обаче било изключително рядко.

 

„Може да стане смъртоносна в много редки случаи - под 1% при хората, при които въобще се развива това заболяване.

 

Характерно за тази инфекция е, че е преобладаващата част от хората, като се срещнат с вируса, изобщо не реагират по никакъв начин, няма никакво заболяване.

 

По-висок е рискът при хората над 60-годишмна възраст“, каза проф. Кожухарова.

 

Автор: bTV, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.08.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.15 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.66 BGN