.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.08.2019 09:00

Коментари 0 / Видяна 660

Педиатри алармират: Плъзна опасен вирус, кашлицата сред основните симптоми

Още по темата: Медицинските сестри излязоха на пети национален протест Ангел Кунчев разкри идва ли грипна вълна Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари Изписването на лекарства за хронично болните няма да се променя През декември може да сменим личния си лекар Само 2 са потвърдените случаи на Хепатит А в Пиринско Няма риск от затваряне на други отделения в столичната детска болница БЛС обяви причината за смъртта на 3-годишния Алекс Пневмонията, убила 3-годишния Алекс, покосила и ученичката от Враца?

Има повишена заболеваемост от коклюш в Пернишко, алармираха педиатри. Повечето заболели не са имунизирани.

 

„Поставят се три имунизации при бебетата, а след това се прави реимунизация. Много хора я пропускат. Ваксината обаче не е доживотна. В момента има повишена заболеваемост от коклюш, но не може да се нарече епидемия“, обясниха лекари.

 

От Регионалната здравна инспекция в Перник до момента са изнесли данни само за два случая на заболяването.

 

Единият е на заразено дете на 2 г. през май, чиито родители са отказали да го ваксинират, а другото е  бебе, което е пипнало вируса през юли. Според педиатрите обаче болните са повече.

 

По същия начин здравната инспекция огласи два случая на морбили в Перник по време, а от ресорното министерство съобщиха за 10 такива.

 

Магарешката кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

 

Инкубационният период на болестта е 1-2 седмици след заразяването, а до 40-ия ден болните са заразни. Коклюшът протича с висока температура и пристъп на кашлица със затруднено дишане.

 

Веднъж прекарана болестта, пациентите изграждат устойчив имунитет за около 10-12 г.

 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN