25 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7647 BGN 1 GBP = 2.1457 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.08.2019 17:09

Коментари 0 / Видяна 180

Нивата на живак в рибите се увеличават главоломно

Още по темата: Увеличават се пластмасовите отпадъци в Черно море Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на планетата Учени: Екстремните климатични условия могат да предизвикат масова гибел на хора България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света Слънчев уикенд, новата седмица започва с хладни утрини и горещи следобеди Опасност и евакуация в Япония, тайфунът Кроса приближава с поройни дъждове Новата седмица започва с опасни горещини, след това - бури и дъжд Жертвите на разрушителния тайфун Лекима се увеличават Оранжев код и 39 градуса в Благоевградска област в понеделник Жълт код за опасни горещини е обявен в 16 области днес

 

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни продукти през бременността, предаде Ройтерс, като се позовава на публикация в сп. "Нейчър".

 

За приблизително три десетилетия концентрацията на метилживак - органично съединение, способно да причини сериозни поражения върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27% при треската и с 23% при рибата тон, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, съобщават авторите на изследването от Харвардския университет.

 

"Метилживакът е особено вреден по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за малките деца", казва Елси Съндърланд от изследователския екип.

 

На бременните жени отдавна се препоръчва да избягват консумацията на риба-меч и акула заради повишените нива на живак. Треската обаче е сред рибите, които здравните власти на САЩ препоръчват като източник на хранителни вещества и протеини, подпомагащи развитието на децата.

 

"Проучването ни не цели да накара всеки, запознал се с него, да спре да консумира морски продукти, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват пряко въздействие върху храната и съответно върху здравето ни", отбелязва Съндърланд.

 

Автор: БТА, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.08.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.15 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.66 BGN