.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.08.2019 16:50

Коментари 0 / Видяна 289

И Разлог сведе глава пред героите на Илинден

Още по темата: С доказана отлична управленска експертиза кметът на Белица изнесе лекция по темата финансиране на общини Дълго бабино хоро извиха в разложкото село Баня Отбелязаха празника Бабинден с бабино хоро в разложкото село Баня Кметът на Добринище с подарък за най – малките жители Звездите на Народния театър гостуват в Разлог Десетокласничка събра в книга старинни диалектни думи и истории на възрастни хора от Разлог Ръст на туристите в Разлог отчете кметът Красимир Герчев на среща с Ангелкова Кукерска група с. Бачево с масово участие на фестивала "Симитлия- древната земя на кукерите" 2020г. 3 млн.лв. ще струва на община Разлог новата писта и лифт на Кулиното Заповед на кмета Герчев слага край на извозване на минерална вода от с. Баня

 Преди 116 години на днешната дата избухва Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, които след Освобождението остават извън пределите на българската държава.

 

В знак на признателност и почит, днес от 11:30ч. на паметника на Илинденци в местността „Предел“ се почетоха 116 години от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Ръководството на Община Разлог, начело с инж.Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, председателя на Общински съвет д-р Мария Копанарова, народните представители Атанас Стоянов и д-р Емил Тончев, както и евродепутатът Ангел Джамбазки, поднесоха венци и цветя пред паметника, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край. За да почетът паметта на загиналите участие взеха и мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ и духов оркестър към Народно Читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“

 

Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес с подписването на договорът за сътрудничество между България и Македония.

 

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия (днес Разлог/) – местния център на въстанието.

 

Разбити са безброй съдби, който може бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.

 

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог.

 

Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 24.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.31 BGN

10 CNY =2.54 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.61 BGN