.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.07.2019 15:57

Коментари 0 / Видяна 411

Десислава Танева: Винаги мога да подам оставка

Още по темата: Горанов няма да се върне в парламента Петимата нови министри се заклеха НС прие промените в кабинета Законът за хазарта влиза за окончателно разглеждане в НС „Масово хвърляне на каскети“ днес пред Съдебната палата На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник Около 400 000 души са били на протестите Двама служители на Министерския съвет са с COVID-19 Депутатите решиха: Вотът на недоверие ще се гледа утре в 11:30 ГЕРБ предупреди БСП: Протестиращите и вас не харесват

По-рано БСП поиска оставките на вицепремиера Томислав Дончев и земеделския министър Десислава Танева

 

Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Десислава Танева по повод поисканата й оставка от БСП заради кризата с Африканската чума по свинете. Министър Танева коментира още нивото на диалог, който се води. "С този Интернет вече и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта", каза тя.

 

Министър Танева информира още, че се очакват резултатите от две нови проби. Тя обаче не каза нито в коя област са, нито в кои населени места са. Според Танева в момента една от най-важните задачи е депопулацията на дивата свиня, която е сред основните разпространители на заболяването.

 

Министър Танева обясни, че за заболяването има европейска пътна карта, в която са разписани стъпките и опита на всички 13 европейски държави, в които е регистрирано заболяването.

 

По думите на Танева всяка мярка, която се предприема за справяне с кризата, се координира от една страна с ветеринарните власти, от друга със самия бранш и от трета с ЕК. Тя обясни, че от практиката на въпросните страни, става ясно, че най-успешно с дивата свиня са се справили местните ловни дружинки.

 

"Въпросът е те да бъдат достатъчно добре мотивирани и финансово стимулирани. На етапа, на който сме - с открити 20 случая на африканска чума по дивите свине, ще направим зони, в които заедно с ловните дружинки ще претърсваме за трупове", поясни министърът.

 

По отношение на обезщетението за домашните прасета, които не са регистрирани, Танева каза, че темата ще бъде поставена на европейско ниво. "За личните стопанства, които не са регистрирани, нямат мерки за биосигурност, темата ще постави на ниво ЕК. Темата засяга всички страни от Източна Европа", обяви министър Танева и уточни, че всичко зависи от това какво решение ще вземе ЕК.

 

Относно унищожаването на животните Танева обясни, че във всички европейски страни се прилага методът на загробването. "В никоя държава такъв обем не е унищожаван по друг начин", коментира тя.

 

По време на изслушването в пленарна зала Бюрхан Абазов (ДПС) каза: "Не помогна нито бутафорната ограда, нито крути мерките с движението на товари и на хора по границата. Само за 2 седмици огнищата са 21. Решенията на правителството са ненавременни, хаотични, некординирани, неправилни", каза той и настоя за намеса на армията и полицията за справяне с кризата.

 

Министър Танева отговори, че ще вземе предвид съветите, но на този етап опитът показвал, че най-добре се справяли местните ловни дружинки. Тя каза, че ще продължат мерките по превенция.

 

"Ще се опитаме да убедим хората, че не трябва да имат лични стопанства, които не са регистрирани, защото нерегистрирането означава, че няма мерки за биосигурност. Разчитаме много на местната власт, независимо, че й предстоят избори", каза земеделският министър по време на изслушването.

Александър Сабанов от "Обединени патриоти" настоя министърът да опровергае публично изказванията, че в страни с АЧС е забранен износът на зърно.

 

Министър Танева настоя, че подобни изказвания в публичното пространство не почиват на знания и даде примери с Русия и Украйна - основни износители на зърно, в които заболяването е регистрирано.

 

"Категорично заявявам няма такава забрана", каза тя. От "Воля - българските родолюбци" поискаха да знаят дали се работи съвместно с МОСВ за предотвратяване на екологична катастрофа.

 

Министър Танева увери, че има определена нова площадка за село Бръшлен, която е съгласувана с РИОСВ и Басейнова дирекция. "В прилагането на мерките няма никакъв компромис и без това съгласуване не се преминава".

 

Автор: БТА, E79 News; Снимки: БГНЕС
Тагове:

Коментари: